Хората, които пушат могат да се разделят на 2 групи

...
Хората, които пушат могат да се разделят на 2 групи
Коментари Харесай

Учените: Има 2 вида пушачи според никотиновия им глад

Хората, които пушат могат да се разделят на 2 групи съгласно никотиновия апетит, който ги кара да палят цигара, стана ясно по време на годишното събитие за новостите при електронните цигари E-cigarette Summit в Лондон . Според учените една част от пушачите могат да бъдат избрани като търсачи на никотиновия пик (търсачи на върхове), а другата - поддържащи непрекъснатото равнище на никотина в организма си. Данните бяха изнесени от Мартин Джарвис от Департамента по поведенческа просвета и здраве в Юнивърсити Колидж Лондон.

Като цяло търсачите на никотинов пик пушат по-малко - не повече от 1 цигара на час. Те изпитват повтарящ се висок никотинов пик с всяка цигара и пушат най-вече за наслаждение, а не тъй като не могат без цигара. Другата съществена група пушачи може да бъде отнесена към върлите пушачи. Те палят цигара на по-малко от 30 минути и са стимулирани от нуждата да поддържат висок никотина в кръвта си. Правят го, с цел да избегнат неприятния резултат от неналичието на никотин. Джарвис акцентира, че характерностите на двата съществени типове пушачи са били посочени от един от пионерите в проучването на никотина - проф. Майкъл Ръсел, който още преди няколко десетилетия твърди, че " хората пушат поради никотина, само че умират от катрана ". Проф. Ръсел разисква капацитета за развлекателна приложимост на никотина по по-безопасен метод спрямо пушенето, което другояче няма по какъв начин да бъде изцяло отстранено през 80-те. Той е и един от основоположниците на концепцията, с която през днешния ден в Англия милиони се отхвърлиха от цигарите, замествайки ги с електронни цигари, устройства с нагряване на тютюн и снус. Според последните данни за 2022 година, на Острова цигари пушат 13,3%, което е понижение със 7% спрямо 2011 година, когато пушачи са били 20,2% от британците.

 фотография: iStock

Електронните цигари и другите възможности, при които няма горене, доста понижават риска за здравето спрямо продължаващото пушене, единомислещи са учените. " С какъв брой тъкмо понижават тази щета - към момента не можем да кажем, само че продължаваме да изследваме тематиката ", добавя и токсикологът проф. Алън Бубис.

Дали дадена опция на цигарите ще се наложи на пазара и ще замести цигарите за пушачите зависи от редица фактори. Един от най-важните е дали ще задоволи никотиновия апетит на пушача, обясниха още специалистите.

Регулаторните автоголове

 фотография: iStock

Международният опит демонстрира, че измежду другите пушачи има разнообразни способи за отричане на цигарите - при едни сполучливият способ са оралните никотинови торбички, при други - електронните цигари, при трети ефикасният заместващ артикул с понижена щета е устройство с нагряване на тютюн. Заради това е належащо на пазара да са налични всички вероятни други възможности, които могат да заместят нездравословния табиет.

" Рестрикциите върху бездимните други възможности са автогол в борбата против пушенето ", показва още Мартин Джарвис от Департамента по поведенческа просвета и здраве в Юнивърсити Колидж Лондон.

Има отчетливи разлики сред обичайните настроения за надзор на тютюнопушенето и последователите на намаляването на вредата посредством новите тютюневи артикули, споделя и Щефан Хендрикс от Фламандския институт за здравословен живот. В последните 2 години Белгия в детайли преглежда казуса и здравните управляващи признават ролята, която намаляването на вредата може да играе за публичното здраве и метода към ограничението на тютюнопушенето.

Балансът сред евентуални вейпъри и пушачи в потребност

 фотография: iStock

" Хората обичат никотин, той провокира резултат на заплащане в мозъка им, подтиква удоволствието и понижава безпокойството. Това не би трябвало да ни тревожи. Трябва обаче да ни тревожи методът, по който се приема никотинът ", съобщи по време на форума и английският специалист по публично здраве Клайв Бейтс. Според него регулаторите би трябвало да намерят баланс сред концепцията, че новите устройства биха подтикнали младите да пропушат и действителното им предопределение да са в помощ на възрастните пушачи, които другояче не биха могли да спрат цигарите.

" Има суматоха, че младежите си купуват безпроблемно вейпове, само че същите тези деца си купуват безпроблемно и цигари. При появяването на нова бира не губим разсъдъка си поради това, че може младите да пият ", споделя Бейтс с апел към регулаторите да погледнат по-сериозно на научните доказателства и практиката в страните-отличници в битката с пушенето като Англия, Нова Зеландия и Япония.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР