Хората, които нямат документи за самоличност, имат право да гласуват

...
Хората, които нямат документи за самоличност, имат право да гласуват
Коментари Харесай

От полицията предупредиха: Удостоверенията за самоличност са еднократни, за балотажа се вадят нови

Хората, които нямат документи за идентичност, имат право да гласоподават с удостоверения, издадени от полицията, само че те са еднократни. Т.е. в случай че лице, което желае да упражни правото си на избор на балотажа и няма персонални документи, би трябвало отначало да си извади уверение. Ето за какво нови удостоверения ще бъдат издавани от 31 октомври до 5 ноември в това число.

За втория тур на изборите за общински съветници и за кметове в обитаемоте места, където ще се проведат такива, чиновниците на звената „ Български документи за идентичност “ при ОДМВР Варна и РУМВР в града и региона ще работят на 4 ноември от 8.30 до 17.30 часа и на 5 ноември от 8.30 до 19.30 часа. Нови удостоверения ще бъдат издавани от 31 октомври до 5 ноември в това число, така като издадените за първия тур на изборите на 29 октомври са невалидни.

В седмицата преди 5 ноември, когато ще се организира вторият тур на изборите за общински съветници и кметове, е основана нужната организация българските жители, които нямат издадена персонална карта или не имат годни документи (лична карта или персонален /зелен/ паспорт) тъй като са изгубени, откраднати, развалени, унищожени или с изминал период, да имат опция да упражнят правото си на глас:

1. В взаимозависимост от съответните нормативни условия, на жители, подали към този момент заявление за нова персонална карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено уверение за загубен, откраднат, развален, погубен документ за идентичност (лична карта, личен/зелен паспорт) или персонална карта с изминал период на валидност;

2. При неспособност да бъде издадена нова персонална карта до края на работния ден на 3 ноември 2023 година, по искане на жителите, ще бъде издавано нужното им уверение, с което да гласоподават.

За издаване на уверение е належащо:

1. Гражданите персонално да подадат искане в ОДМВР Варна и РУМВР в града и региона - за дните от 31 октомври до 4 ноември от 8.30 до 17.00 часа и на 5 ноември от 8.30 до 19.00 часа.

2. Удостоверенията, осигуряващи опция за практикуване на правото на глас в изборите за общински съветници и кметове, се издават единствено след приемане на заявление за издаване на персонална карта.

3. В случай на подадено и записано по непрекъснат адрес заявление за издаване на персонална карта, уверение може да се издаде във всяко РУМВР и ОДМВР, без значение от оповестения непрекъснат и сегашен адрес.

Удостоверения за деклариран непрекъснат и сегашен адрес се издават от общинската администрация.

Удостоверението се издава, с цел да послужи единствено пред секционната изборна комисия и е годно за изборния ден - 5 ноември 2023 година, съобщи морето.нет.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР