Хората, които не са реимунизирани срещу дифтерия, да се обърнат

...
Хората, които не са реимунизирани срещу дифтерия, да се обърнат
Коментари Харесай

РЗИ призовава към реимунизация срещу дифтерия

Хората, които не са реимунизирани против дифтерия, да се извърнат към персоналните си лекари, приканва РЗИ.

Към 26.09.2022 година, по данни от Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите, от седем страни членки на Европейски Съюз са обявени 92 случая на дифтерия за актуалната година, се споделя в прессъобщението от РЗИ.

Заболелите са мигранти от мъжки пол, диагностицирани в приемателни центрове. От наличните данни за 63 от тях е открито, че 38 са от Афганистан, 17 от Сирия, по двама от Мароко и Тунис, по един от Бангладеш, Индия, Либерия, Турция. При 66 от заболелите се касае за кожна форма на инфекцията, само че са докладвани и случаи на засягане на дихателната система – фаринкс, ларинкс (дихателна форма) с един умрял.

В България последният случай на дифтерия е регистриран през 1994 година

При неимунизирани лица дифтерията може да протече тежко със засягане както на горната част на дихателната система, по този начин и с токсични затруднения на нервна, сърдечна и отделителна система и вероятен летален излаз.

За поддържане на ефикасен постваксинален имунитет, в условия на липса на болести от дифтерия, е належащо да се поддържа висок имунизационен обсег против болестта и хората да са постоянно ваксинирани за възрастта си.

РЗИ – Стара Загора приканва всички лица на и над 25-годишна възраст да се извърнат към персоналния си доктор за инспекция на имунизационния си статус във връзка с тетанус и дифтерия и при липса на подобен да се ваксинират с имунизацията " Тетадиф “.

Тази ваксина се дава на персоналните лекари гратис от Министерството на здравеопазването за ваксиниране на подлежащите лица на всеки 10 години ( 25 година, 35 година, 45 година и т. н.).

Всички родители на деца до 17-годишна възраст да се извърнат към персоналните лекари за информация – сложени ли са на детето всички нужни имунизации и реимунизации против дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и морбили, паротит и рубеола.

При липса на съответната имунизация след обзор от персоналния доктор, тя да се извърши при първа опция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР