Хората, които насърчават жените да свалят хиджаба, ще бъдат преследвани

...
Хората, които насърчават жените да свалят хиджаба, ще бъдат преследвани
Коментари Харесай

Иран размаха пръст на хората, насърчаващи премахването на хиджаба

Хората, които предизвикват дамите да смъкват хиджаба, ще бъдат преследвани в наказателни съдилища и няма да имат право на обжалване против присъда. Това съобщи заместник-главният прокурор на Иран, представен от Ройтерс.

Коментарът си той направи в миг, когато все по-голям брой дами се опълчват на наложителния дрескод в Иран, появявайки се незабулени в молове, заведения за хранене, магазини, улици и други публични места.

Иранската полиция конфигурира камери на публични места, с цел да разпознава и глоби незабулени дами. Планът бе разгласен от управляващите предходната седмица.

Престъплението поощряване на откриване на лицето ще бъде обсъждано в наказателния съд, чиито решения са дефинитивни и необжалваеми, разясни заместник-главния прокурор Али Джамади. Наказанието за поощряване на други да смъкват хиджаба е доста по-тежко от закононарушението от премахването на самия хиджаб, тъй като е един от ясните образци за поощряване на корупцията, добави той.

Все по-голям брой ирански дами отхвърлят да носят хиджаб след смъртта на 22-годишна кюрдка, до момента в който беше арестувана от полицията за морал предишния септември. Махса Амини беше арестувана за хипотетично нарушение на правилото за хиджаб. Силите за сигурност гневно потушиха митингите след нейната гибел.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР