Хората, които на 2 април изберат да гласуват с хартиена

...
Хората, които на 2 април изберат да гласуват с хартиена
Коментари Харесай

Росица Матева: Параван заменя тъмната кабинка на изборите

Хората, които на 2 април изберат да гласоподават с хартиена бюлетина, няма да упражнят вота си в тъмна кабинка, а зад заслон. Това сподели заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

Новото в този момент е малко остарялото от 4 април 2021 година, а точно, че всеки гласоподавател в секция, в която има над 300 гласоподаватели по лист, ще може да избира да гласоподава с хартиена бюлетина или с машина.
" Другото по-различно в този момент - за първи път, което се случва е, че всъщност избирателят, който избере да гласоподава с хартиена бюлетина, няма да влиза в кабина за гласоподаване. Ще бъдат обособени две места за гласоподаване в тези секции и там, където ще се гласоподава с хартиени бюлетини, ще бъде подложен заслон, който ще обезпечава тайната на вота. Тъмна стаичка към този момент няма да има. Параванът ще бъде непрогледен и задоволително висок, с цел да резервира тайната на вота ", изясни Матева, представена от Българска национална телевизия.

По отношение на гласуването с машина от нея към този момент ще излиза бюлетина, а не квитанция, посочи тя и добави:
" Законодателят реши, че разписката ще се споделя бюлетина от машинно гласоподаване. Тя би трябвало да бъде със наличието на разписката. Бюлетината за машинно гласоподаване, отпечатвайки се от машината, ще има съвсем идентичното наличие с разписката, а точно: ще написа бюлетини от машинно гласоподаване, номера на секцията, номера на машината, името и номера на партията или обединението, за която е дал своя вот гласоподавателя и името и номера на претендента, в случай че е избрал да гласоподава с преференция. Не отпечатва същинска бюлетина, само че ще се пресъздава на екрана по този начин, както е било до момента ".

Този път ще бъдат единствено 2 страници, защото партиите и обединенията са единствено 21. Има в два изборни региона самостоятелни претенденти и " не поддържам никого ". На места ще бъдат 23 полетата, само че те ще се поберат. Ще има кутия за машинното гласоподаване и кутия за хартиените бюлетини.

Във връзка с видеозаснемането на изборния развой, Матева сподели, че законодателят е упълномощил на ЦИК единствено изискванията и реда, при които ще се прави това видеонаблюдение, а техническото обезпечаване е предоставено на Министерски съвет. От своя страна Министерски съвет го е упълномощило на Министерството на електронното ръководство. В сряда държавното управление отпусна спомагателен бюджет и е подписан контракт с " Информационно обслужване ", което механически ще обезпечи тези устройства. Чрез тях ще се прави в действително време видеонаблюдението и видеозаснемането на този развой, уточни още Росица Матева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР