Хората, които живеят в САЩ с планински ландшафт, са по-интровертни,

...
Хората, които живеят в САЩ с планински ландшафт, са по-интровертни,
Коментари Харесай

Екстровертите предпочитат равнини, интровертите - планини

Хората, които живеят в Съединени американски щати с планински ландшафт, са по-интровертни, в сравнение с техните сънародници от по-равнинните щати. Тази любопитна връзка сред топографията и личността оферират създателите на публикация в Journal of Research in Personality.
Статията, озаглавена „ Личност и география: Интроверти избират планините “, съдържа завладяваща графика, свързваща надморската височина, на която живеят хората, с огромни личностни данни от всички 50 щата и D.C.
В Аляска имало най-вече интроверти. В Мериленд и Ню Хемпшир – също (макар да са с ландшафт надалеч от високопланинския). Северна Дакота е местоположението с най-вече екстроверти, както и най-равнинната. Подгласници на Северна Дакота са Wisconsin и D.C. - също съвсем равнини.
Учените открили, че хората избират океана пред планините, когато търсят социализация с другите, само че избират планините и океана еднообразно, когато желаят да релаксират сами. Екстровертите си мислят, че да се забавляваш в планината изисква повече старания, в сравнение с кота 0 надморска височина. В един от опитите учените, търсейки връзката сред интровертността и планините, изпращали участниците в равнинна, открита околност или пък в уединена, залесена околност. Теренът не направил хората по-интровертни, само че интровертите се чувствали по-щастливи в усамотената зона, в сравнение с в равнината.
Графиката не изяснява дали хората се трансформират в интроверти, единствено тъй като са се родили или живеят в планината. Не се дава и отговор на въпроса дали интровертите, които живеят в равнинни области, имат податливост да се насочат към хълмистите елементи на страната. 
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР