Хората, които имат вече право да си вземат парите, натрупани

...
Хората, които имат вече право да си вземат парите, натрупани
Коментари Харесай

Хората си искат веднага парите за втора пенсия

Хората, които имат към този момент право да си вземат парите, насъбрани в универсалните пенсионни фондове, всеобщо желаят да ги получат по-бързо, а не да ги взимат във времето като пожизнена пенсия, демонстрират данните на ръководство " Осигурителен контрол " на КФН.

Едва 270 пенсионни контракта за погашение на спомагателна пожизнена пенсия за напреднала възраст са сключили универсалните  пенсионни фондове от началото на септември, когато започва изплащането на вторите пенсии, до края на предходната година. В същото време договорите за разсрочено заплащане са 1 863.

Според закона хората могат да получат три типа заплащания от частните фондове – еднократно (при насъбрани средства по партидата под трикратния размер на минималната пенсия - под 1110 лева в момента), разсрочено и пожизнена пенсия, в случай че имат насъбрани задоволително средства, с цел да им изплащат по 55.50 лева на месец, което е 15% от минималната пенсия.

Разсроченото заплащане е възможно за хората с насъбрани средства, които са над 900 лева./1110 лева, само че са незадоволителни за пожизнено заплащане от най-малко 45 лева./55.50 лева на месец.

За да платят на хората от първите кохорти, от самостоятелните им партиди са трансферирани близо 4,5 млн. лв. във фондове за погашение на пожизнени пенсии и 8,6 млн. лв. във фондове за разсрочени заплащания, оповестяват още от КФН. През същия интервал за пожизнени пенсии са изплатени 53 хиляди лева, а за разсрочени заплащания - 596 хиляди лева

8 хиляди лева пък са платени еднократно на наследници на обезпечени лица, получавали разсрочени заплащания.

Еднократно от универсалните пенсионни фондове са изплатени и средства на стойност 58 хиляди лева на обезпечени лица, навършили пенсионна възраст.

Общият брой на обезпечените лица в четирите типа пенсионни фондове към края на предходната година е 4 849 754 души, като нараства по отношение на 31.12.2020 година с 0,64 на 100.

78 хиляди българи разпределени служебно в пенсионен фонд

Нетните активи на пенсионните фондове са на стойност 19 557 151 хиляди лева В съпоставяне с края на 2020 година чистите активи на пенсионните фондове нарастват с 13,08 на 100.
 istock istock
Общите доходи на пенсионноосигурителните сдружения за 2021 година възлизат на 332 278 хиляди лева Нетният финансов резултат на сдруженията за 2021 година е в размер на 72 970 хиляди лева

Към края на 2021 година са основани 7 фонда за погашение на пожизнени пенсии (ФИПП) и 9 фонда за разсрочени заплащания (ФРП).
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР