Хората, които имат пристъпи на мигрена, са с увеличен риск

...
Хората, които имат пристъпи на мигрена, са с увеличен риск
Коментари Харесай

Мигрената може да увеличи риска от синдром на сухото око

Хората, които имат пристъпи на мигрена, са с повишен риск от синдром на сухото око, сочат резултатите от проучване, представени от Българска телеграфна агенция. Това се отнася най-много за възрастните хора.

Десетгодишното проучване е обхванало близо 73 000 души в Северна Каролина.

След като взели поради използването на някои медикаменти и други фактори, създателите му заключили, че хората, които имат пристъпи на мигрена, са с 20 на 100 по-висок риск от синдром на сухото око. Връзката наподобява се усилва най-много измежду дамите с напредването на възрастта. Пристъпите на мигрена съвсем удвояват риска от синдром на сухото око за мъжете на 65 и повече години, до момента в който за дамите на същата възраст този риск е близо 2,5 пъти по-голям.

"Страдам от мигрена от години и лекари бяха пропуснали да ми слагат диагноза синдром на сухото око - съобщи Анджела Бевълс, която е оптометрист и управлява клиника за очни заболявания в Тусон, Аризона. "Навремето не свързвах мигрената със синдрома на сухото око, само че новото проучване ме навежда на мисълта, че сред тях има връзка. Пристъпите ми на мигрена доста понижиха през последните две години, откакто сполучливо се подложих на лекуване на синдром на сухото око. "

Изследването не потвърждава, че едното предизвиква другото, само че за съществуването на връзка сред синдрома на сухото око и мигрената се приказва от години, означиха учените. Сходни възпалителни процеси на клетъчно равнище играят основна роля за синдрома на сухото око и мигрената.

Резултатите от проучването са оповестени в JAMA Ophthalmology.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР