Хората, които бяха блокирани на летището в румънския град Тимишоара,

...
Хората, които бяха блокирани на летището в румънския град Тимишоара,
Коментари Харесай

Пострадалите от Райънеър българи: Към италианци се отнесоха много по-добре

Хората, които бяха блокирани на летището в румънския град Тимишоара, ще се извърнат към Главна дирекция " Гражданска въздухоплавателна администрация " (ГД " ГВА " ) за търсене на административно-наказателна отговорност от нискотарифния авиопревозвач Ryanair за несъблюдение на задължения и отговорностите на превозвачите към пасажерите, както и за дискриминационно и унизително отношение на самолетната компания към българските жители.

Това е една от стъпките за реакция, които бяха набелязани по време на инициираната от омбудсмана Мая Манолова и зам.-омбудсмана Диана Ковачева среща с пострадали от злощастния полет Лондон-България преди седмица, в която участваха и ръководителят на комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов, шефът на Европейския потребителски център /ЕПЦ/ Игнат Арсенов и юрист Дечев от " Сдружение за правна помощ на потребителите " Пловдив.

Копия от писмото ще бъдат изпратени и до идентичните администрации в Ирландия, където е основана компанията " Ryanair " и до Румъния, на чиято територия бяха свалени нашите сънародници.

По време на срещата потърпевшите бяха безапелационни, че към българите е имало очебийно дискриминационно отношение спрямо това към италиански жители, кацнали по-късно на летището в Тимишоара, също с полет на " Ryanair ". Въпреки това обаче, техният багаж е бил свален незабавно, а всички пасажери откарани и настанени в хотел. В същото време за 190-те българи били предоставени едвам 10 стаи, в които пренощували 22 души, най-вече майки с деца и възрастни, заболели хора.

Освен към Групово дело " ГВА " всички, които желаят, могат да се извърнат и към Европейския потребителски център, с цел да подадат и искове за обезщетение за анулиран полет. Компенсацията зависи от дистанцията на полета, като в тази ситуация от Лондон до Пловдив е 400 евро, изясни Игнат Арсенов от ЕПЦ. Той обаче предизвести, че в случай че авиопревозвачът потвърди съществуването на изключителни условия, има право да откаже да заплати обезщетение, защото повода за анулацията е отвън неговия надзор. При всички положения, при подаване на тъжба, центровете в България и Ирландия ще създадат всичко належащо, с цел да защитят правата на пасажерите и те да получат обезщетение, сподели още той.

Третата стъпка, която бе разисквана на срещата в институцията на омбудсмана, бе подаване на искове от страна на потърпевшите за обезщетение за вреди по общия ред до Пловдивския областен съд. И в трите случая жителите ще бъдат юридически съветвани и подкрепени безплатно от пловдивското съдружие за правна помощ на потребителите, увери юрист Дечев. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР