Хората, живеещи на улица Балканска зора“ в район Южен“ в

...
Хората, живеещи на улица Балканска зора“ в район Южен“ в
Коментари Харесай

Баба Илияна подлуди пловдивчани, вижте какви ги върши

Хората, живеещи на улица „ Балканска зора “ в регион „ Южен “ в Пловдив, се чудят по какъв начин да се отърват от нашествието на бездомни котки, които всеки ден се събират до трафопоста в квартала им. Възрастна жена е трансформирала мястото в обществена столова за четириногите. От котешките фекалии и остатъците от развалените манджи по улицата се разнася неприятна миризма. Младите фамилии към този момент не пускат децата си да играят на открито, с цел да не пипнат някаква болест. За случая алармира Елена Михова, пловдивчанка родена и израснала в региона, представена от " Марица`.
„ Всички сме привикнали да виждаме дами, които хранят кварталните котки. Това не е нищо ново. При нас обаче казусът е от напълно различен мащаб, тъй като е известно, че дозата прави отровата. Тази жена не храни просто 2-3 котки, а над 5 дузини “, споделя Елена.

Според пенсионираната Михова, която продължава да работи като медицински чиновник, бездомните котки се хранят постоянно - по три пъти дневно. Гледачката, която се казвала Илияна, ставала всяка заран в 5,20, с цел да подготви вкусни блюда за бездомните животинки. Следващото хранене било по обяд, а вечерята сервирала към 20 часа.

Котките към този момент били построили постоянен хранителен режим и всяка заран започвали да се събират към трафопоста в квартала - мястото, където се случват угощенията.

„ Говорим за всеобщо отглеждане на улични котки. Тази жена основава съвършени условия за размножаването на четириногите. Котките са хубави създания, само че това не значи, че би трябвало да ги отглеждаме с хиляди пред всеки блок и на всяка улица. Въпросната глутница не е обезпаразитена, животинките могат да придвижват и болести. Щом пристигна момента за хранене, стартират да се бият между тях за храна и да издават ужасяващи звуци. Защо би трябвало да поносим това? “, пита дамата.

Част от храната падала в металните решетки на трафопоста и си оставала там - започвала да се скапва, да гние и да мирише. Вонята от котките също била ужасяваща, тъй като броят им бил огромен: „ Вместо като си отворим прозорците да влиза чист въздух, се душим от разлагаща се котешка фекална маса “, описа Михова.

Тя се е заела със задачата да помогне на хората от квартала да се отърват от котешката злина. Гражданите скоро ще съберат и подписка, която ще показват в кметството на „ Южен “.

Кметът на " Южен " Борислав Инчев:

Знаем за казуса, само че мъчно ще намерим решение

Районната администрация е наясно със случая от ул. " Балканска зора ". Това съобщи кметът на " Южен " Борислав Инчев. По случая е направена инспекция. Общинските чиновници открили, че дамата, която храни котките на улицата, е записана като зоодоброволец. Това са хора, които са минали през обучителен курс към общината, където са научени къде и с какво да хранят животните. До този миг в Пловдив има регистрирани близо 50 зоодоброволци.

" Работим интензивно с Оперативна програма „ Зооветеринарен комплекс” и следва да се направи акция на мястото ", описа Инчев. " Цялата концепция е да хванем, да кастрираме и да обезпаразитим животните, с цел да предотвратим възможното разпространение на болести. Подобни акции ще има и на още две места в " Южен ", където има данни за солидни популации на улични котки ", добави той.

Уличните котки се развъждат извънредно бързо, всяка женска може да носи до 8 дребни. Щом са обезпечени с храна, те незабавно превключват на вълна " разплод ". За по-малко от година новородените могат да доближат полова зряла възраст и да основат лично потомство.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР