Хората искат медиите да оповестяват резултати от изборите в деня

...
Хората искат медиите да оповестяват резултати от изборите в деня
Коментари Харесай

Медиите да оповестяват резултатите от вота преди края на изборния ден, искат хората

Хората желаят медиите да оповестяват резултати от изборите в деня на вота преди окончателното оповестяване на края на изборния ден. Голяма част се интересуват от такава информация и я търсят в медиите.

Това са част от данните на изследване " Медийни желания на българската публика в предизборните акции за парламентарните избори ", поръчано от Съвета за електронни медии (СЕМ) на социологическата организация " Екзакта ".

Агенцията е интервюирала 2010 пълнолетни жители на два пъти - в последните седмици на двете предизборни акции - през март (23-30) и юли (30.06 - 6) тази година.

Хората, които поддържат публикуването на междинните данни от изборите, са от всички възрасти и демографски пластове. Тези, които са срещу - близо 25%, са най-вече с главно обучение или на възраст над 65 години. Над 50% от интервюираните - на възраст сред 30 години и 50 години - наблюдават междинните резултати от екзитполовете през целия избирателен ден и знаят къде да ги намерят.

Обявяването на междинни резултати в деня на изборите е неразрешено поради опасения, че може да се отразят на изборния резултат.

Разлика в данните от двете изследвания през март и юли съвсем няма, като трайно малките екрани са водещ по значителност източник на информация за хода на предизборната акция. Хората на възраст сред 18 и 30 години търсят информация в медии, основани в интернет.

По време на акцията през юли понижава делът на хората, които избират да се осведомят от обществените мрежи (Фейсбук, Туитър, Инстаграм и пр.) - от 22% през март на 19% през юли.
През юли с 3% (от 46% на 49%) нараства делът на интервюираните, които нямат желания към източниците на информация в интернет или пък не ги разграничават. През юли има растеж в интереса към главните съставни елементи на предизборната акция - диспути и политически събития, както и към разясненията на ЦИК за гласоподаване и към данните на социологическите организации. Най-слаб остава ползата към политическата реклама.
Близо 70% показват през юли, че не слушат радио в изборния ден, а 19% настояват, че избират да слушат програмата на БНР в деня на вота. По-често от радиото се осведомят възрастни, нискообразовани и небогати хора. През юли понижава с три пункта делът на вярващите повече на публичната телевизия Българска национална телевизия, в сравнение с частните малките екрани.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР