Хората и фирмите няма да могат да използват колите си,

...
Хората и фирмите няма да могат да използват колите си,
Коментари Харесай

Ако не платим глоба на КАТ, оставаме без кола

Хората и компаниите няма да могат да употребяват колите си, в случай че не са платили някоя санкция на КАТ. Собствениците няма да могат да продадат парцел или автомобил, в случай че имат неплатена санкция.

За да мине един автомобил на механически обзор, притежателят ще би трябвало да е платил всички санкции и фишове за нарушавания на Закона за придвижване по пътищата, които са осъществени с това транспортно средство. Това са част от предлаганите данъчни промени, които съпътстват квалифицирания от Министерство на финансите план на бюджет за 2023 година, написа Труд.

Така действително правото на човек да кара колата си се обвързва с заплащането на санкции. През 2020 година от Министерство на вътрешните работи не позволяваха хората да изоставен страната, в случай че на границата се окаже, че имат неплатени санкции на КАТ. Това създаваше големи проблеми на хората и опашки на граничните пунктове. В последна сметка Конституционният съд реши, че отнемането на книжката и прекъсването на колата от придвижване за неплатени санкции е противоконституционно. Съдът стимулира решението си с това, че тези ограничавания не целят сигурността на пътя, а по-лесно събиране на санкциите. Според Конституционния съд, това че държавните институции не могат да съберат санкциите не е съображение за физическото санкциониране на жителите.

Сега с препоръчаните промени още веднъж се лимитират правата на хората, в случай че не са платили някоя санкция. Защото по закон човек няма право за кара автомобил, който не е минал на механически обзор. Резултатът от смяната няма да бъде възстановяване сигурността на придвижване, а в противен случай - утежняване на обстановката. Ако човек няма пари, с цел да заплати санкциите си, ще продължи да кара колата си, без да е минал на механически обзор, а това действително може да докара до злополука, в случай че автомобилът има някаква нередовност. Проблем ще имат и компаниите, които имат десетки коли, а за заплащането на налози и санкции дават отговор в счетоводството, а не водачите, които се грижат за сигурността на колите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР