Хората говорят за силен и слаб имунитет, но той трябва

...
Хората говорят за силен и слаб имунитет, но той трябва
Коментари Харесай

Трябвал ни не силен, а адекватен имунитет срещу коронавируса

Хората приказват за мощен и слаб имунитет, само че той би трябвало да е съответен или несъответстващ. Това изясни пред Нова телевизия пулмологът доктор Александър Симидчиев.

По негови думи даже имунитетът да е мощен, той може да работи несъответстващо или противоположното - да бъде слаб, само че съответен.

Медикът уточни, че до каква степен е активизиран имунитетът, може да се види единствено в клинично заведение. Той обаче бе безапелационен, че все още няма изключително значение по кое време инфектираните с ковид ще потърсят болнична помощ - дали по-късно или по-рано, защото към момента няма потвърдено настоящи лекарства и липсва логаритъм за реакция при появяването още на първите признаци.

Така доктор Симидчиев отговори на въпроса дали част от жертвите у нас не са умряли точно тъй като инструкциите на здравните управляващи са да се потърси помощ в болница едвам при усложняване на признаците.

Относно проучването на над 1000 служители на реда, с цел да се откри дали са придобили имунитет против ковид, пулмологът изясни, че е очаквал да бъдат открити по-голям % хора, които към този момент са се срещали с вируса. Според него обаче противоположните резултати показвали, че хора, които всекидневно са в непосредствен контакт, в действителност не са се заразили, тъй като съответно употребяват персоналните защитни средства и съблюдават разпоредбите.

Развитието на стаден имунитет не е тактика, то е задачата, акцентира доктор Симидчиев. Той обаче изясни, че не трябва да се опитваме да реализираме тази цел прекомерно бързо, тъй като тогава това ще се трансформира във гърмеж. Стратегията би трябвало да е толкоз, колкото може да поеме здравната система, с цел да няма висока смъртност, уточни медикът.

Той съобщи, че е значимо епидемията да се държи под надзор, с цел да не се разраства бързо и да се получава гърмеж. По тази причина настоя ограниченията да се разхлабват последователно, дозирано, тъй че рисковите групи да не са изложени през цялото време.

Д-р Симидчиев бе безапелационен, че няма смисъл да се прави тест при липса на признаци. 99% от всеобщите проби са отрицателни, би трябвало или да има рисково състояние, или да сме симптоматични, изясни той. /news.bg

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на изключително състояние, целящ ограничението на разпространяването на коронавирусна зараза и болестта, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на опазването на здравето са въведени редица ограничаващи ограничения в обществения и икономическия живот. Стриктното съблюдаване на напътствията на специалистите и Националния спешен щаб ще предотврати разрастването на епидемията. 
Пазете себе си и се грижете за околните си!

Спазвайте хигиеничните наставления и помнете:
- избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица;
- избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенични правила във връзка с хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения

Останете си вкъщи!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР