Хората да могат да изберат дали да получават само една

...
Хората да могат да изберат дали да получават само една
Коментари Харесай

Важно предложение, което засяга всички пенсионери

Хората да могат да изберат дали да получават единствено една държавна пенсия или две - от хазната и от частен фонд, без ограничавания в периода, до самия миг на пенсионирането им.

Това оферират от Комисията за финансов контрол в мнение към промени в Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), които са импортирани от Министерски съвет в Народното събрание,

Предвижда се хората, които поучават две пенсии да взимат държавна пенсия в по-малък размер.

За да създадат верен избор, не би трябвало да бъде поставян период от няколко години преди пенсиониране, в който хората могат да трансферират парите си от частния фонд в Държавното публично обезпечаване (ДОО), показват от КФН. Същата е позицията и на частните пенсионни компании.

С импортираните в Народното събрание промени в КСО се предлага хората, които към този момент са изпуснали периода да трансферират парите си от частен фонд в ДОО, да могат да го създадат до 30 юни 2021 година, а по-късно крайният период за прекачване за идващите пенсионери последователно да бъде изменен от 1 година до 5 години преди пенсиониране.

От мнението на КФН излиза наяве, че човек може да направи верен избор дали да взима една или две пенсии, единствено откакто получи информация от частния повсеместен пенсионен фонд (УПФ) и от Национален осигурителен институт каква пенсия ще получи.

Затова е редно откакто човек навърши пенсионна възраст и получи тази информация, да може да вземе окончателното решение.

Хората да могат онлайн да ревизират какъв брой пари имат насъбрани за старини, оферират още от КФН.

Идеята е пенсионните сдружения да дадат на всеки обезпечен код за достъп, който да му дава опция през интернет да вижда данните да наличните по самостоятелната му партида средства.

Като особено се показва, че човек би трябвало да може да следи парите си освен досега на пенсиониране, а и откакто стартира да получава пенсия.

От КФН оферират формулите за установяване на пенсиите от частните фондове за бъдат записани в Кодекса за обществено обезпечаване.

Така ще бъде обезпечено, че всички фондове ще употребяват идентични правила за установяване на пенсиите на база насъбраните средства на всеки обезпечен.

Ако формулите не бъдат гласувани от Народното събрание, а се остави опция на частните фондове да ги дефинират с общите си условия, някои хора може да бъдат ощетени, показват от КФН.
Привличане на клиенти Бонуси от търговски вериги за обезпечени в частните фондове От КФН са срещу


Хората не би трябвало да бъдат привличани за клиенти с отстъпки от търговски вериги, считат от КФН.

Пенсионните сдружения да имат право да вземат участие в стратегии за лоялни клиенти взаимно с търговски вериги, банки, оператори на комунални услуги и други компании в интерес на пенсионерите и обезпечените, плануват измененията в КСО, импортирани от Министерски съвет в Народното събрание.

Това ще разреши на обезпечените в частни фондове да дават карти за отстъпки при извършване на покупки или други бонуси от търговски вериги.

От Комисията за финансов контрол са срещу предлагането. За да употребява обезпечения отстъпки или други облаги по стратегиите за преданост, ще бъде належащо да се обезпечава в съответното пенсионно сдружение.

Така се основава риск хората да изберат в кой фонд да се обезпечават поради незабавната изгода от дадена отстъпка от супермаркет, бензиностанция или банков заем, показват от КФН.

Това може да докара до неправилни решения в дълготраен проект - избор на фонд с по-ниска рентабилност от ръководство на вноските и по-ниска пенсия.

Гаранции
Искат капитал от 7,5 млн. лева


След като един път размерът на втората пенсия бъде избран, той да не може да бъде намаляван, оферират от КФН.

Минималният капитал на пенсионните сдружения да бъде повишен от 5 млн. лева на 7,5 млн. лева, оферират от КФН в свое мнение по импортираните в Народното събрание промени в КСО. Целта е да има по-голяма гаранция за средствата на обезпечените жители в пенсионните фондове, показват от КФН.

От Комисията оферират текстове, които в по-голяма степен подсигуряват, че сумата, с която обезпечените ще разполагат при пенсиониране, е най-малко колкото са направените брутни вноски през годините, т. е. не по-малко от вноските преди удържане на такси за ръководство на парите.

Освен това от КФН оферират да бъде записано, че откакто един път размерът на втората пенсия бъде избран, той не може да бъде понижен, даже при негативна рентабилност от ръководство на парите.

До 1 лев за всеки превод
Взимат такса от 0,5% от парите за старини
Предлагат 10% от доходността



Пенсионните сдружения да взимат такса в размер на 10% от доходността на парите във фонда, от който изплащат вторите пенсии, оферират от КФН.

Пенсионните сдружения да взимат такса в размер до 0,5% на година от чистите активи на фонда, от който изплащат вторите пенсии на обезпечените, плануват измененията в КСО, които са импортирани в Народното събрание.

По този метод пенсионното сдружение, което ръководи фонда, ще взима такса, даже доходността от ръководство на парите да е негативна, показват в свое мнение от Комисията за финансов контрол.

Затова от КФН оферират таксата за пенсионното сдружение да бъде 10% от постигнатата рентабилност от ръководство на парите на пенсионерите.

Така сдружението ще получава пари, единствено когато има позитивна рентабилност, и ще има тласък да реализира по-добри резултати при ръководството на парите.

Разходите за погашение на вторите пенсии да бъдат покривани от насъбраните пари на хората за старини, плануват измененията в КСО. Като особено е посочено, че разходът за погашение на пенсиите не би трябвало да бъде повече от 1 лева на всеки превод.

От КФН оферират тези разноски да бъдат за сметка на пенсионното сдружение, а да не се взимат от парите на хората.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР