Хората, чиито ТЕЛК решения изтекоха в срока на епидемичната обстановка

...
Хората, чиито ТЕЛК решения изтекоха в срока на епидемичната обстановка
Коментари Харесай

Омбудсманът сигнализира за изтекъл срок на ТЕЛК решения, препоръчва удължаването им с три месеца

Хората, чиито ТЕЛК решения изтекоха в периода на епидемиологичната конюнктура до 31 март 2022 година, техните решения са удължени с три месеца.

Онези обаче, на които срокът изтече на 1 април, т.е. незабавно след прекратяването на епидемиологичната конюнктура, са прекъснати незабавно и тези хора остават без права “. Този проблем от тъжби на пострадали огласи омбудсманът Диана Ковачева на национална кръгла маса, проведена в Народното събрание от 21 представителни организации на хората с увреждания за разискване на проблемите с медицинските произведения и помощните средства.

Форумът бе открит от ръководителя на Народното събрание Никола Минчев, а в него участваха още депутати от здравната и обществената комисии, представители на Здравната сподели, на министерства и други

Диана Ковачева уточни, че множеството от хората с увреждания са подхванали ограничения, с цел да удължат периода на ТЕЛК решенията си, само че най-раните дати, които се дават, са през месец май.

„ За прочут интервал от време, който не е пренебрежимо дребен, тези хора ще останат без права “, акцентира омбудсманът и добави, че за проблема към този момент е сезирала министрите на опазването на здравето и обществената политика, както и отрасловите парламентарни комисии.

Проф. Ковачева предложи в най-скоро време да бъде открито решение, с което изтеклите след края на епидемиологичната конюнктура ТЕЛК решения, също ще бъдат удължени с три месеца.

Препоръката може да видите тук:

На кръглата маса публичният бранител даде публичност на съответни констатации, основани от жалбите на хората с увреждания до институцията.

Тя акцентира, че още при разискването на Закона за хората с увреждания е упорствала да бъде основан съответен механизъм за финансиране и даване на медицински произведения и помощни средства за хората с увреждания, съобразени с самостоятелните потребности на всеки човек.

„ Една от значимите тематики, по която успяхме да реализираме нещо, защото нямам тъжби, Вие ще кажете дали е по този начин, е казусът с отводите на органите на обществено подкрепяне да признаят експертните решения, когато са в развой на обжалване. Мисля, че този проблем с член 112 от Закона за здравето беше решен “, сподели още омбудсманът.

Сред проблемите, които открои Диана Ковачева, бе подготовката на процедурата по договаряне на цената, до която НЗОК ще заплаща съответните медицински произведения, в която упорства категорично да бъдат включени представителите на хората с увреждания и техните организации. Подчерта забавяне с организирането на необятна осведомителна акция, която да направи новата процедура по даване обществено известна.

„ Важно е да се плануват механизми за реализиране на ефикасен надзор върху качеството на предоставяните медицински произведения, помощни средства и уреди, в това число ефикасни механизми за поддръжка на хората с увреждания – тогава, който има проблем с използването им “, означи омбудсманът.

Допълни, че към момента не е ясно и по какъв начин ще бъде решен казусът с експлоатационните периоди на медицинските произведения.

„ Това е основен въпрос при създаване на стандартите за качество и опциите посредством тях на процедура да се дават, точно тези медицински произведения, които са подобаващи “, сподели още проф. Ковачева.

Според нея трайно остава неуреден и въпросът с механизмите, през които ще се актуализират описите с медицински произведения с нови и по-качествени артикули, помощни средства и уреди, както и размерът на отпусканата държавна поддръжка за обезпечаването им. Омбудсманът обърна внимание и на обстоятелството, че описът с медицинските произведения, финансирани от страната, не е обновен от четири години.

Сред недоволствата на жителите, проф. Ковачева уточни, че не са планувани гаранции, че хората с увреждания ще получават нужните им произведения, даже при отвод на компаниите да се включат в процедура по даването им.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР