Хората, а не електронните кодовете написани от ИТ специалист, трябва

...
Хората, а не електронните кодовете написани от ИТ специалист, трябва
Коментари Харесай

Д-р Хасърджиев: Ако системата не може да покрие нуждите на пациентите, държавата може да даде заден ход

Хората, а не електронните кодовете написани от ИТ експерт, би трябвало да са в основата на смяната. Това сподели в ефира на БТВ доктор Станимир Хасърджиев, шеф на Националната пациентска организация (НПО).

„ При нас постоянно постъпват голям брой сигнали, само че след въвеждането на електронните предписания те се покачиха неведнъж. Най-вече те са за изчезнали медикаменти и то по несъмнено комерсиално название. Често се случва тъкмо това лекарство да липсва в дадената аптека. Фармацевтът обаче няма опция да го заменя с различно “, разясни той.

Д-р Хасърджиев акцентира също по този начин, че към момента няма сигнал за пациент, чийто живот е заплашен заради неспособност да се закупи обещано лекарство. „ Това постоянно се случва в нашата страна – обещано лекарство да липсва или човек да не може да си го набави заради чисто административни спънки. Някак си страната и обществото приемаше, че лекарството е някакъв разход, който се прави, а в действителност този разход води след себе си един избавен човешки живот “, разясни той.

Според шефа на Неправителствени организации страната ни „ се е забавила доста с въвеждането на е-рецептите и по тази причина в този момент ни е толкоз мъчно “. Той разясни, че по целия свят се вършат проби на системата, до момента в който у нас тя е въведена „ стремително – за една нощ “.

„ Желателно е да се разработят потребителски интерфейси, които да са комфортни и лесни за потребление както от пациентите, по този начин и от лекарите и фармацевтите. Тук от бързане се позволяват неточности и най-после резултатът се трансформира в недостатък “, безапелационен е той.

Д-р Хасърджиев сподели още, че в това да има по едно и също време е-рецепти и хартиени има смисъл единствено в хода на прекосяването от едните към другите. Такъв стадий е трябвало да има, само че той е прескочен, счита още той.

„ Ако системата не може да покрие потребностите на пациентите, допустимо е страната да даде заден ход, въпреки да не ми се желае да се стига до там. Изоставаме с десетилетия по отношение на системите в Западна Европа “, счита още доктор Хасърджиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР