Хора, за които 9 септември е свързан със скръб и

...
Хора, за които 9 септември е свързан със скръб и
Коментари Харесай

Наследници на репресирани почетоха жертвите на комунизма

Хора, за които 9 септември е обвързван със тъга и принуждение, се събраха пред Паметника на жертвите на комунизма на площад „ Стефан Стамболов ”. Млади и остарели сложиха венци и цветя пред него. Венец в памет на жертвите на преврата сложи и Община Пловдив.

„ За първите 40 дни са избити над 26 000 души! Дано тези събития не се повтарят и нека не се не помнят – българи да убиват българи… По заповед на Сталин всички офицери и сержанти би трябвало да се избият, с цел да не пречат на новата власт. Избиват ги и пояснение няма ”, сподели Атанас Узунов от „ Съюза на репресираните ”. 



Той прочете данни от писмо на Добри Терпешев, съгласно което в деня на преврата у нас е имало 2340 „ шумкари или партизани ”. А съгласно Държавния списък, сред 1944 и 1989 година у нас са избити сред 60 и 100 хиляди българи.

Един от младежите, които пристигнаха да отбележат този черен за историята ни ден, бе и младият Анастас Баталов. Той пристигна поради дядо си. „ Бил е репресиран след 9 септември, тъй като е бил офицер, след това е пратен в Белене, а по-късно отново цялостен живот репресиран ", описа той.



Сред поставилите венци в памет на жертвите бе и ръководителят на Общинския съвет инж. Александър Държиков.

„ Насилието и осъществено директно след преврата и при започване на месец октомври най-вече от комунистически групи – през нощта и отвън обитаемоте места. По разнообразни данни жертвите варират сред 20 и 40 хиляди българи ”, сподели инж. Държиков.

Снимки от Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР