Хора, спящи по земята и търсещи убежище в болници и

...
Хора, спящи по земята и търсещи убежище в болници и
Коментари Харесай

От първо лице: Живот под блокада

Хора, спящи по земята и търсещи леговище в лечебни заведения и учебни заведения, липса на храна, ток, вода и лекрства - тази картина на Газа разказва журналистката Джумана Шахин. Евакуацията й наподобява съвсем невъзможна, тъй като счита, че няма несъмнено място. Разказ особено за Българска национална телевизия от центъра на Газа.

Откъсната от света - без съвсем никакви връзки, палестинската журналистка Джумана чува гърмеж след гърмеж. Всяко известие, което ни изпраща идва след часове. Казва, че дни след първия обстрел на Газа, обстановката става все по-страшна.

" Дори става по-зле и по-тежко. Ние всички палестинци в Газа не сме в сигурност и ние непрекъснато чуваме детонации към нас из цялата линия. Няма ток, лекрства, няма вода нито за къпане, нито за пиянство. Няма никакви консумативи от повече от 8 дни. Вчера имахме вода единствено за един час, даже по-малко от час и трябваше да е задоволителна за повече от 70 души тук при мен ", описа Джумана Шахин.

В дома си Джумана има слънчеви панели. Това значи - ток и интернет денем, след залез настъпват мрак, неопределеност и боязън.

" Ние непрекъснато чуваме детонации и не знаем в случай че са покрай нас, дали би трябвало да напуснем това място, не знаем нищо, а това е доста рисково за цивилните. Когато чуем бомба или, че нещо се случва се опитваме да се покрием, скриваме се до стени или под масата ", добави тя.

Хората в Газа търсят сигурност и се струпват.

" Училищата и лечебните заведения са цялостни с палестинци от цялата линия. Те търсят заслон там, тъй като не знат къде да отидат откакто се наложи евакуация. Хората в разнообразни центрове нямат матраци или одеала, няма върху какво да спят, те безусловно спят непосредствено на земята. И няма и храна. И се тормозят, че това, което се случи в болничното заведение Ахли Араб, може да се повтори ", изясни Джумана Шахин.

За Джумана и детето й няма несъмнено място.

" Навсякъде е еднообразно и до в този момент ние не знаем къде би трябвало да отидем, в случай че ни се обадят и ни наредят да се евакуираме за към този момент може би.... четвърти или пети път. Единственият път, който използвахме да излизаме от Газа към Египет е затворен в този момент. "

Граничният пункт Рафа е отворен от египетска страна, увери ни посланикът на страната у нас.

" Но беше бомбардиран неведнъж от Израел. Това са хора, които се пробват да влязат от Газа - една терирория, която се смята за окупирана по смисъла на интернационалното право и с цел да могат да преминат те през египетската страна, първо би трябвало да са минали през другата ", сподели Н. Пр. Халид Емара - дипломат на Египет в България.

Без път отвън Газа, без път отвън дома й Джумана написа с вяра за края на войната. Обещава ни, че тогава ще излезе от убежището си на ярко и ще ни изпрати видео от улицата. И в този миг изчезва - със залеза връзката й със света прекъсва и настава мрак.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР