Хора, седящи пред екраните с часове и със зачервени очи

...
Хора, седящи пред екраните с часове и със зачервени очи
Коментари Харесай

10 прости упражнения за облекчаване на зрението

Хора, седящи пред екраните с часове и със зачервени очи могат да се срещнат на всяка крачка. За да се избегне това, наложително няколко пъти на ден би трябвало да се прекъсва работата с екрана на компютъра или четенето и да се прави специфична гимнастика за очите, като по този метод се упражняват освен мускулите, само че и целия организъм.

Ето няколко несложни извършения, които могат да облекчат работата с очите:

1. “Пеперуда ”. Мигайте постоянно с мигли. Пред монитора не мигаме постоянно с очи, а това вреди на нашето зрение.

2. “Нагоре-надолу ”. Задръжте главата в изправено състояние и гледайте право пред себе си. Бавно вдигнете взор към тавана, задръжте го за няколко секунди, след това постепенно го преместете към пода и също го задръжте. Главата би трябвало да остане неподвижна.

3. “Махало ”. Главата е в изправено състояние. Погледнете наляво, а след това постепенно преместете погледа надясно. Главата е неподвижна - работете единствено с очи. По време на упражнението наблюдавайте положението на мускулите на очните ябълки - те не би трябвало да се пренапрягат.

4. “Осморка ”. Гледайте пред себе си и въображаемо си представете хоризонтална осморка (или знака за безкрайност) с оптимален размер и гладко я опишете с очи. Повторете упражнението няколко пъти в едната посока, а след това в другата. След това започнете да мигате по-често.

5. “Циферблат ”. Представете си огромен циферблат със златист цвят. Учените считат, че точно този цвят способства за възобновяване на очите. Правете кръгови придвижвания с очните ябълки, като се стремите да запазите главата неподвижна.

6. “Молив ”. Вземете молив в дясната ръка и я изпънете, като издигнете молива на равнището на очите. Гледайте върха на молива и постепенно движете ръката наляво и надясно, като следите предмета с взор.

7. “Прекрасното надалеч ”. Приближете се до прозореца и погледнете в далечината, след това върха на носа си. Този преход тренира очния мускул. Повторете упражнението няколко пъти.

8. “С необятно затворени очи ”. Затворете очи и се пробвайте да опишете с тях утопичен кръг, по-късно хоризонтална осморка, а по-късно кръст.

9. “Жмичка ”. Няколко пъти мощно присвийте очи, а след това ги затворете и постойте по този начин 20-30 секунди.

10. “Масаж ”. На нашите уши се намират голям брой точки, посредством които може да се влияе на един или различен орган. По този метод като подтикваме долната месеста част на ухото, директно влияем на зрението.

Източник: zdrave.bg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР