Хора с увреждания протестират след месеци живот на ръбаМалко над

...
Хора с увреждания протестират след месеци живот на ръбаМалко над
Коментари Харесай

Абсурдът ТЕЛК у нас: Как се живее шест месеца с 12 лева?

Хора с увреждания стачкуват след месеци живот на ръба

Малко над 680 хиляди души у нас са с трайно понижена продуктивност. Всеки месец те би трябвало да получават ТЕЛК пенсия от страната. На доста от тях обаче пенсиите им закъсняват с месеци, а на други са напълно спрени.

„ Моята пенсия е спряна, ТЕЛК-ът ми беше до 1.07.2022 година, оттогава ми е спряна “, споделя Бонка Сивинова, предава

Жената е претърпяла инсулт. От 2004 година е неработоспособен с доста съпътстващи болести. Вече шест месеца е без инвалидна пенсия. Причината – не се е явила на датата за преосвидетелстване, тъй като постъпва в болница. Заради закъснение на проесвидетелстването, което не е по нейна виновност, получава пенсия от Национален осигурителен институт за 6 месеца в размер на… 12,80 лева - платили са ѝ за един ден.

Междувременно хората с увреждания неведнъж излизат на митинги. Последният беше тази седмица. Отново с претенции за незабавна промяна в ТЕЛК.

На митинга беше и Антонио Димитров, който разгласи гладна стачка.

„ Спират се заплащания, интеграционни добавки, при спиране на ТЕЛК се губят здравноосигурителни права, хората губят лечебни процедури, които би трябвало да заплатят от джоба си. Това е непостижимо за доста от тях да не кажа за всички. Много наболели проблеми… всеобщо хората се избавят със самоубийство от глада, мизерията и от безхаберието на институциите – и на ТЕЛК, и на Министерство на здравеопазването, и на Народно събрание, и на Министерски съвет, и на тристранката, за който се сетите. Просто все едно сме каторжници и никой не обръща внимание какво се случва, че хората стоят без прехранване. Ако си купят храна, не може да си купят медикаменти “, изброява проблемите Антонио Димитров.

Проблемите в ТЕЛК са известни на институциите и твърдят, че решения се търсят. Последва и заричане от служебния здравния министър Асен Меджидиев в изявление за предаването „ Лице в лице “.

„ Признавам, че има проблем, за което съм насрочил среща за другата седмица с представителите на ТЕЛК-овете в България и на ръководителите на лечебни заведения, където се намират тези ТЕЛК-ове “, съобщи здравният министър Асен Меджидиев.

От Министерството на здравеопазването отклониха поканата ни за изявление. Стана ясно обаче, че обещаната от служебния здравен министър среща с представителите на ТЕЛК-овете в България към този миг не е направена.

Ако не се изпълнят настояванията им на 1 февруари хората с увреждания още веднъж ще излязат на митинг. Тогава обаче още хора ще разгласят гладни стачки.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР