Хора с уникални имена, които не се срещат никъде другаде

...
Хора с уникални имена, които не се срещат никъде другаде
Коментари Харесай

Един е Ленин и той е пазарджиклия

Хора с неповторими имена, които не се срещат на никое място другаде в страната, живеят в Пазарджишко. Много от тях звучат екзотично и красиво, други припомнят позабравени фешън увлечения от близкото минало. Например - Ленин. Ако по времето преди да задуха вятърът на смяната и изключително в зрелия социализъм това беше едно от настоящите и относително всеобщи имена, то през днешния ден в страната е останал единствено един мъж, който се споделя по този начин. И той е пазарджиклия. А Сталин се споделят шестима.  

Името е еднаквост. Ако то звучи красиво и е неповторимо, човек може да го носи с горделивост, разяснява шефката на отдел ГРАО в Пазарджишка община Татяна Папазова, която събра за „ Пазарджишка Марица “ множеството от данните за този текст. За нея - въпреки през годините да е виждала какви ли не имена, тематиката за това по какъв начин кръщаваме децата си също е забавна. Служителката даже си прави труда да проучва трендове и желания в годините обратно. Макар че особено тук разпоредбите са малко, повече са изключенията.  

Единствена в цяла България е и Обична, също родена в нашата община. Както и носещата магнетичното име Магнита. Без адаши у нас е и мъж, наименуван Ливър. Същото важи за дами, кръстени Зографелия и Панарета. Нямат си адашки още Смирянка, Индианка и Лодка. Последното име обаче се среща, въпреки и в случаи, които могат да се изброят на пръстите на едната ръка, във вид Лотка. То произлиза от растението лотос, тъй че празникът му е на Цветница. Без аналог нито тук, нито в страната е и Дундич.  

Само един в общината е Лесан, само че пък същото име е обещано на жена от различен български район. Две са единствено дамите, казващи се Золея, едната ни е градска. По един за Пазарджишко са и хората с имена Чедомир, Луна, Кино, Витлеемка, Възкресения, Сълко, само че се срещат в други елементи на страната. Изключителна необичайност са и идващите имена, които са вписани в актовете за раждане на по двама до неколцина души - Исарка, Истирка, Ноно, Латин, Лунка, Кремка Тоника, Еника, Гълъб, Соклин, Бялка (или Белка), Доста (или Достенка), Лимона (или Лимонка), Риса (или Рисана) Новко, Видослав, Лада, Хисарка, Гизда, Звезда, Благородна, Рилка, Люца.

Трудно е да предположим за какво родителите на тези хора са избрали тъкмо по този начин да се споделят децата им, само че е любопитен факт, че в Гърция има дребен курорт, който също като единствено двете дами с това име в Пазарджишко се споделя Люца. Всъщност на български го произнасяме Луца, само че локалните го изричат с „ ю “. 

Интересни истории може да са заложени и зад другояче всеобщи имена. Навремето било традиция да вземем за пример, когато бездетна жена след години очакване се снабди с рожба, да я назова Найден или Найденка - признакът е, че детето се е намерило по Божия воля. В другия случай - многодетните фамилии, майката кръщавала най-малкото си отроче Запрян или Запрен, та да се запре с него. Наивна контрацепция, за която няма данни дали е била сполучлива...
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР