Хора с т.нар. дълъг ковид, които са били хоспитализирани вследствие

...
Хора с т.нар. дълъг ковид, които са били хоспитализирани вследствие
Коментари Харесай

Изследвания с ЯМР дадоха по-ясна картина за т.нар. дълъг Covid-19

Хора с така наречен " дълъг " коронавирус, които са били приети в болница в резултат на затруднения от вируса, са доста по-застрашени от увреждания на жизненоважни органи като бели дробове, бъбреци и мозък.

Това сочи ново изследване, извършено във Англия и оповестено в научното списание The Lancet Respiratory Medicine.

Изследването включва 259 пациента, които са били подложени на болнично лекуване поради тежко протичане на Covid-19.

5 месеца след изписването на хората от болничното заведение, резултатите от извършени проучвания с ЯМР (ядрено-магнитен резонанс) са посочили обилни промени в органите им по отношение на тези при контролна група от 52 души, които в никакъв случай не са карали вируса.

Най-големи промени са регистрирани в белите дробове, където фотосите сочат, че вероятността пациентите да страдат от последстващи болести са 14 пъти по-високи спрямо контролната група.

Изследването е открило и че лекуваните от коронавирус в болница имат 3 пъти по-висок риск от отключване на проблеми с мозъка и 2 пъти по-висок във връзка с бъбреците.

Не са регистрирани разлики в положението на сърцето и черния дроб при изследваните лица.

Д-р Бети Таман от Оксфордския университет, която е измежду учените, провеждали изследването, споделя пред BBC, че явно хората със признаци на дълъг коронавирус са по-застрашени от увреждане на някои органи.

" Възрастта на пациента, тежестта на прекарания вирус, съпътстващите болести - всичко това са значими фактори във връзка с това дали даденият човек ще отключи следващи болести.

Настоящите открития са част от по-мащабно изследване за дългсрочните резултати на коронавирус върху приетите в болница пациенти, известно като Phosp-Covid.

Учените са разкрили, че някои признаци съответстват с признаци на увреждане на органи, разкрити от ЯМР сканирането - да вземем за пример стягане в гърдите и кашлица с налични промени в белите дробове.

Въпреки това, не всички признаци, от които страдат хората, живеещи с дълъг коронавирус, могат да бъдат директно свързани с това, което се вижда на скенера.

Според доктор Раман аномалиите допълнително от един орган са по-чести измежду хора, които са били признати в болница и към момента оповестяват за физически и душевен проблеми, откакто са се възстановили от първичната зараза.

„ Това, което виждаме, е, че хората с полиорганна патология на ЯМР – т.е. те са имали повече от два наранени органа – са 4 пъти по-склонни да оповестяват за тежки и доста тежки умствени и физически увреждания “, споделя тя.

„ Нашите открития също по този начин акцентират нуждата от по-дългосрочни мултидисциплинарни следващи услуги, фокусирани върху белодробното и извънбелодробното здраве (бъбреци, мозък и психологично здраве), изключително за тези, които са били приети в болница за Covid. “

Професор Крис Брайтлинг от университета в Лестър, който управлява изследването Phosp-Covid, споделя, че проучването е част от по-големите старания за схващане на групата от разнообразни признаци, които съставляват синдрома, прочут като дълъг Covid.

„ Това в детайли проучване на изображенията на целия организъм удостоверява, че измененията в голям брой органи се следят месеци след хоспитализация за Covid “, споделя той и прибавя, че изследването на Phosp-Covid работи върху разбирането за какво това се случва и по какъв начин може да се разработят проби и нови лекувания за нескончаем коронавирус.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР