Хора получават писма от Националният осигурителен институт, в които ги

...
Хора получават писма от Националният осигурителен институт, в които ги
Коментари Харесай

Какво означава, ако получите писмо от НОИ за пенсиониране

Хора получават писма от Националният застрахователен институт, в които ги осведомят по кое време навършват пенсионна възраст и какви са изискванията, при които могат да се пенсионирам по член 68, алинея 1 от Кодекса за обществено обезпечаване.

Какво да извършите, в случай че получите такова писмо?

Идентични писма са изпратени до всички лица, които през 2023 година навършват възрастта за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст по член 68, алинея 1 КСО, прецизират от Национален осигурителен институт. По закон Националният застрахователен институт (НОИ) уведомява лицата не по-късно от 6 месеца преди да навършат възрастта за пенсия, на които не е отпусната пенсия за застрахователен стаж и възраст, за изискванията, при които могат да се пенсионират през идната календарна година.

Писмата са направени по еднотипни мостри, поотделно за дами и мъже, които са оповестени в графа " Физически лица " / " Пенсии по българското законодателство " / " Допълнителна информация, данни и известия ".

Трябва да се подчертае, че приемането на уведомително писмо от Национален осигурителен институт не значи, че сте придобили право на пенсия за застрахователен стаж и възраст. Писмото ви осведоми, че през 2023 година навършвате изискуемата от закона обща пенсионна възраст.

За да придобиете право на пенсия, би трябвало по едно и също време да сте изпълнили две условия – да сте навършили съответната възраст и да сте придобили нужния застрахователен стаж.
 
Изискуемата пенсионна възраст по член 68, алинея 1 от КСО през 2023 година е:
 
    навършени 62 години за дамите, т.е. родените в интервала 01.03.1961 година - 31.12.1961 г.;
    навършени 64 години и 6 месеца за мъжете, т.е. родените в интервала 01.08.1958 година - 30.06.1959 година
 
За 2023 година изискуемият общ застрахователен стаж е, както следва:
 
за дамите – 36 години и 4 месеца;
 
за мъжете – 39 години и 4 месеца.
 
 istock istock
Пенсията се отпуска от датата на придобиване на правото, в случай че заявката с нужните документи е подадено в 2-месечен период от тази дата, а в случай че срокът е пропуснат – пенсията се отпуска от датата на подаване на заявката. С оглед на това изпратените от Национален осигурителен институт писма имат за цел да подтикват всяко лице навреме да предприеме дейности за набиране и оформяне на нужните документи, удостоверяващи неговия застрахователен стаж и застрахователен приход.

Защо пенсионери считат, че са получили по-малко нарастване на пенсията си

„ За определяне на застрахователен стаж и застрахователен приход след 31.12.1996 година могат да се употребяват и наличните данни в осведомителната система на Национален осигурителен институт. Предвид това ви предлагаме авансово да ревизирате дали данните, подадени за Вас от Вашите осигурители, са цялостни и точни. При пропуски и несъответствия е належащо да се свържете със съответния застраховател и да изискате нужната промяна. Достъпът до данните в осведомителната система на Национален осигурителен институт е вероятен през уеб страницата на института посредством въвеждане на Персонален идентификационен код (ПИК). Той може да ви бъде публикуван във всяко териториално отделение (ТП) на Национален осигурителен институт, в случай че го заявите персонално или посредством упълномощено лице “, показват от Национален осигурителен институт.
 istock istock
Следва да се има поради, че длъжностните лица по пенсионното обезпечаване в Търговско предприятие на Национален осигурителен институт не правят предварителна преценка по отношение на правото и размера на пенсията.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР