Хора от цялата страна се молят за чудо пред живия

...
Хора от цялата страна се молят за чудо пред живия
Коментари Харесай

Жив камък в манастир до София се прочу в цял свят

Хора от цялата страна се молят за знамение пред „ живия камък “. Расте в Горнобогровския манастир „ Св. Георги Победоносец “.

„ Няма машинация. Не мога да си го обясня, това е Божие обръщение “, споделя отец Антим, който поддържа светата обител и от години служи в селата Горни Богров и Яна. Когато през 2001 година поел енорията, първото нещо, което чул от локалните, било чудото на камъка.

„ Нарочно го измервам непрестанно – тогава беше висок 204 см, в този момент е над 210! “, добавя отецът. Преданието споделя, че кръстоносци влачели канарата като трофей от Йерусалим. Оставили я край днешното село. На мястото бързо зародил манастир. Археологически находки свидетелстват, че в миналото тук е имало римско светилище. Странният камък се намира в олтара на манастирската черква. Върху него са изсечени така наречен йерусалимски кръстове – във всеки ъгъл на огромния кръст има издялани дребни в чест и популярност на четиримата евангелисти. Най-интересното е, че хора от целия свят, които нямат нищо общо със земите ни, получават видения за чудото на скалата и пращат блага в манастира. Храмовата книга е цялостна със свидетелствата на православни от Гърция и Щатите, както и на българи от цялата страна, които са претърпели знамение. „ Кръстоносците взели парчето от Голготските скали. След години църквата е издигната към камъка. Тя е издигната 1889-1890 година Камъкът е вграден в олтара на храма. Винаги споделям, че би трябвало да се молим на Господ. Той сбъдва молитвите ни, а не камъкът, който е просто знак “, декларира отец Антим.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР