Хора от цялата страна са измамени от търговец на матраци

...
Хора от цялата страна са измамени от търговец на матраци
Коментари Харесай

Нова измама! Даваш капаро за лечебен матрак, получаваш... нищо

Хора от цялата страна са излъгани от търговец на матраци и възглавници, който ги рекламирал като "лечебни ".
Пострадалите са десетки. Покупките се правили след представяне на матраци, завивки и възглавници в конферентните зали на санаториуми. Най-често "лечебните " артикули са се предложили на възрастни хора. След като плащали стотици левове за сякаш "лечебните " артикули, оставали с празни ръце.
Една от жертвите на ловкия шарлатанин е и Цецка Карабаджакова, а казусът й споделя Нова телевизия.
В началото на декември дамата била отмора в санаториума в Сапарева баня.
Още в първите дни на почиващите в хотела е препоръчано да участват на презентация на "лечебни " матраци.
Търговецът се показва за Кирил Николов.
На презентацията в столовата участват съвсем всички пациенти на санаториума. Пред тях търговецът показва неповторимите свойства на продуктите.
Цените на "лечебните " артикули започвали от 700 лева, само че при изискване, че се закупят незабавно. Иначе цената била двойна. Имало и алтернатива да платят капаро от 300-400 лева, а след подписването на контракт да доплатят и останалите. Карабаджакова даже е закарана до дома си от търговеца, с цел да вземе цялата сума. Срещу нея получава фактура с контракт за самостоятелна поръчка. Матраците и възглавниците трябвало да дойдат преди повече от два месеца. Доставки обаче няма.
Потърпевши се оказват Цецка и останалите, почиващи в санаториума, платили за масажиращите матраци.
Кирил Николов не отговарял на телефона, изписан за контакт във фактурите, които раздавал на пострадалите след покупка.
Търговецът не е открит и от контролните органи, а в КЗП имали постъпили десетина тъжби против него.
"Ние не сме съумели да установим търговеца, защото той няма стационарен офис. Тази активност е присъща с това, че се открива в разнообразни обекти – на първо място в хотели или заведения за хранене и само може да го установим, в случай че присъстваме на тези презентации. Но в тази ситуация няма покана ", сподели Емилия Елчинова от Комисия за отбрана на потребителите.
"Той не прави комерсиална активност и в никакъв случай не е имал желание да прави комерсиална активност, а заблуждава, че е търговец. Взима им парите и те в никакъв случай не получават обещаната стока – тук приказваме за закононарушение ", съобщи Александър Масларски от Правна клиника за консуматори.
Измамените от Кирил Николов подават тъжби и в полицията в Сапарева баня.
"В РПУ-Дупница са постъпили 4 тъжби от жители, които са сключили контракт с търговец след рекламно показване на стоките. Те са внесли сумите, имат документ за това, само че стоката към момента не е получена, забавя се. Колегите са открили контакт с търговеца, който е от Перник – обяснил е, че има фирмен проблем и ще бъдат забавени доставките ", сподели представителят на ОД на МВР-Кюстендил Катя Табачка.
Работа по случая е почнала и районната прокуратура в Дупница. Заведените преписки там са три. Все още обаче дейностите на Кирил Николов не са избрани като машинация.
От санаториума в Сапарева баня обясниха, че търговецът наемал залата в последния миг, без предварителна резервация.
"Този човек е идвал един или два пъти тук да презентира артикули – матраци, възглавници, одеяла, магнитни и така нататък и повече не е идвал. Работим и с други такива компании, които са правилни – нямаме недоволства от тях ", съобщи Станислав Павлов от Специализирана болница за рехабилитация - Сапарева баня.
Наемането на столовата за презентации ставало без предварителна инспекция на търговците и компаниите, които правили презентациите.
Бърза инспекция из останалите профилирани лечебни заведения за рехабилитация демонстрира, че Кирил Николов е гастролирал с "лечебните " матраци из цялата страна. Екип на NOVA отиде и до санаториума в Банкя.
"Научих за дейностите на това лице в нашето заведение от един пациент, който ми алармира, че е заплатил избрани продукти и не е получил такива. Това лице след съответния случай, като разбрах какво се случва, има възбрана за наемане на залата. И той не се е появявал повече. Два месеца от този момент ", сподели доктор Виолета Костадинова - шеф на санаториума в Банкя.
Засега няма условия към хотелите и санаториумите, които отдават зали на търговците. Проверка на NOVA сподели, че след измамите, множеството забранили на Кирил Николов да показва продуктите си при тях.
Търговецът наемал залата за конференции по общите правила след възнаграждение на наем. А схемата всякога била една и съща. Измамният търговец е представял "лечебните " артикули на пациентите, а в множеството случи след покупката се е плащало на място.
"След като посещават презентацията, потребителите закупуват съответния тип стока, която са харесали при презентацията, защото те са съпроводени поканите от безвъзмезден подарък. И може би това е примамливото за избрани консуматори ", съобщи Елчинова.
"Според мен той е добър психолог и съумява да притегли възрастните хора. Обяснява, че не прави никаква машинация и ще достави тези артикули. В никакъв случай не се отказал от това – те не си четели контракта в какъв период ще си получат стоките ", сподели доктор Костадинова.
При презентациите качествата на матраците и възглавниците били потвърждавани и от други консуматори, които към този момент ги били тествали.
От Комисията за отбрана на потребителите припомнят, че при покупки отвън търговски обекти потребителите също могат да върнат закупената стока. За задачата обаче деликатно би трябвало да ревизират търговеца и да пазят всички документи.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР