Хора, които са преболедували COVID, се страхуват, че може да

...
Хора, които са преболедували COVID, се страхуват, че може да
Коментари Харесай

Психолог обясни необичаен синдром след Ковид-19

Хора, които са преболедували Коронавирус, се опасяват, че може да умрат, в случай че заспят

Това разкрива спешният психолог Младен Владимиров, който през последните две години работи с пациенти с пост-COVID признаци.

" При лекуването на ковид се приказва за соматичните и физиологични реакции, последствия и резултати. Тук обаче има и психическа страна. Вследствие на затрудненото дишане и чувството за задушаване някои пациенти отключват така наречен под паника офанзиви и споделят, че се опасяват, че ще умрат или припаднат на обществено място, като това им се случва много време откакто са били изцяло излекувани от заболяването. Някои пациенти споделят, че се опасяват да заспят и имат проблеми с количеството и качеството на съня. Вероятно тъй като подсъзнателно одобряват заспиването като алегорична гибел. Това се следи при пациенти, които са били приети в болница ", споделя Владимиров, представен от .

По думи на специалиста след преболедуването на ковид се следи и различен проблем, за който не се приказва обществено. " Един непряк резултат, който се следи при някои пациенти, само че не се споделя, е еректилната дисфункция и/или влошената полова изява след прекаран Коронавирус -19. Такива последствия са споделяли пациенти в млада възраст ", изяснява психологът с близо 15 години консултативна процедура.

И прибавя: " Една също отрицателна последица е нарасналият боязън от наново разболяване, който може да се трансформира в основа на организационни спорове на работното място, да вземем за пример когато сътрудник кашля постоянно и/или не си дезинфекцира работното място и ръцете. Също по този начин отрицателна последица е така наречен ятрофобия (страх от лекари и медицински заведения) вследствие на прекаран COVID-19, заради която пациенти срещат боязън да посетят доктор или ортодонт за рутинни медицински прегледи или операции ".

Другите пост-COVID признаци, които Владимиров следи, са бърнаут (професионално прегаряне от прекомерно доста работа) и агорафобия (страх от овакантяване на дома и прекосяването през публични места).

Два лагера против имунизациите

Съществуват две групи лица, които евентуално не биха си поставили ваксина, изяснява психологът.

" Първата е, тъй като нямат доверие, имат вяра на подправени вести и/или чакат повече научни доказателства за успеваемостта им и страничните резултати. Другите са хората, които към този момент имат сложена една или няколко дози и мислят, че към този момент имат основан нужен имунитет. За страдание, имунизациите против SARS-CoV-2 не са типични ваксини като тези, които познаваме от досегашния си ваканционен календар и при които с слагането на ваксина тя остава за цялостен живот. Необходимо е да се слагат ваксини преди началото на новата вълна ", добави Владимиров.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР