Хора като Цветан Цветанов му дължат извинение - така вицепрезидентът

...
Хора като Цветан Цветанов му дължат извинение - така вицепрезидентът
Коментари Харесай

Йотова: Премиерът бламира здравния си министър

Хора като Цветан Цветанов му дължат опрощение - по този начин вицепрезидентът Илияна Йотова разяснява пред bTV идното през днешния ден гласоподаване да отпадне на мораториума върху новаторски медикаменти за онкоболни. До него се стигна, откакто водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова приказва с премиера Бойко Борисов, а по-късно и ГЕРБ трансформираха позицията си.

По думите на Йотова би трябвало да се понесе отговорност за случилото се с този мораториум. Тя добави, че здравният министър Кирил Ананиев дълго е обяснявал за какво това е вярно решение, а малко по-късно Борисов върнал с едно изявление всичко там, откъдето е почнало и обезсмислил причините на министъра си.

„ На второ място дано помислим дали фактически става дума за спестовност на няколко десетки милиона лв., в случай, че скоро се разпредели един сериозен бюджетен остатък. Дали тези 40 млн. са проблем и кой има интерес от това да ги няма тези медикаменти. Преди няколко дни един към този момент някогашен зам.-директор към този момент назова хората с имена”, добави Йотова.

Тя изрази вярата вотът през днешния ден да не замете казуса под килима и да остане неразплетен.

Според вицепрезидента, в ГЕРБ „ къкри битка”.

Явно Цветанов не си владее групата и не е в синхрон с премира . Убедихме се, че няма да дочакваме правилен звук от тях. Явно в ГЕРБ няма задоволително координация”, акцентира Йотова.

Комисията, която щеше да дефинира скъпите лечебни лечения, Йотова дефинира като цинична и с „ функционалности на Господ”.

По мотив идното несъгласие върху антикорупционния закон вицепрезидентът уточни, че не е имало полемика сред двете четения. По думите й Румен Радев в бодил в очите на Цветанов и явно се води акция против президента.

За вота на съмнение към кабинета на тематика "Корупция " който Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи ще внесат при започване на идната година, Йотова пък разяснява, че той не е просто пушилка, а мотив за полемика да се покаже дали законът ще работи и хората ще получат правдивост. Стабилността, за която приказват от ГЕРБ, е по-скоро въпрос на желанието им да останат във властта, сподели тя.

Законът за ревизирането на приватизацията е с цел да бъде „ ударена” Корнелия Нинова , счита още Йотова. По думите й е показателно, че подобен план още няма. Според нея проблем в Българска социалистическа партия има поради присъединяване на водача й в раздържавяването, само че няма да се стигне до промяна на властта.

"Трябва да има смяна най-малко в три закона, с цел да се форсира приемането на българско поданство. Сега чакането е по две години и половина-три ", сподели още вицепрезидентът.

Тя уточни, че това са законите за българското поданство, за българите в чужбина и за чужденците в България. В тези закони се е основал и един абсурд - в признатия през 2000 година Закон за българите в чужбина има текст, че би трябвало да се сътвори Национален съвет, само че подобен няма. В същото време не е казано, че би трябвало да има Агенция за българите в чужбина, само че такава е основана.

Според нея с измененията в законите ще се опростят процедурите и съкратят на периодите за приемане на българско поданство. По думите й има и корупционни практики в тази сфера и някои са отвън България, да вземем за пример в сдруженията, които издават удостоверенията.

Председателството е направено по този начин, че е главно в ръцете на изпълнителната власт, само че ще оказваме помощ с каквото можем, сподели Йотова. По думите й сме основали високи упования по тематиката за Западните Балкани и какво ще стане в случай че не ги осъществим
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР