Хора, живеещи в село Каленовци, община Годеч, се обърнаха към

...
Хора, живеещи в село Каленовци, община Годеч, се обърнаха към
Коментари Харесай

Поредно безобразие: Село до Годеч пропищя от незаконен козарник, хората плащат данъци, а нямат защита срещу беззаконията


Хора, живеещи в село Каленовци, община Годеч, се обърнаха към 3e-News с въпрос може ли да се построи плантация за промишлено развъждане на селскостопански животни без единодушието на съседите директно до парцелите им, в които има солидни жилищни здания и живеят съвсем целогодишно, които са изцяло законни и за които притежателите постоянно заплащат налози и такса за сметосъбиране.

Случаят заслужава внимание, тъй като е всеобща демонстрация на безчинство, на безпардонност и безсрамно неспазване на законите с аргумента " кметът е мой човек и ми е разрешил " и " имам връзки и по институциите в София " и така нататък, на институционално безучастие, което разрешава на избрани хора да вършат по места каквото си желаят и да унищожават почивката, живота и здравето на живеещите в селата и на тези, които имат вили там. От няколко кметства потвърдиха импровизирано, че практиката да се вършат противозаконни козарници, пастирски кошари и краварници до къщите на хората е типична за доста села в западните селца на софийска област, може би и на доста други места в страната. Но свиват плещи и споделят, че са безсилни да се оправят с казуса. Затова взехме решение да разгледаме и да напишем за едно от неговите съответни проявления.

Проучване на наш екип сподели, че в дребното, само че към момента живо селце от община Годеч в небрежно съединени дървени бараки /а част от кошарите са оградени единствено с плат/, сега се отглеждат над 130 кози, патици, три огромни и няколко по-малки кучета и следва настаняването на незнаен брой крави.

Разстоянието от обекта до жилищните здания, е към 5 метра - дели ги единствено шосето /републикански път/, което свързва гр. Годеч с центъра на прилежащата община гр. Драгоман.

Хората се оплакват отмръсотията и ужасната миризма, поради която не могат да си отворят прозорците, от пръскането с препарати, които им предизвикват алергии, от това, че отвеждащите канавки край републиканския път са запушени с докарании от притежателите на обекта трошляк и други материали и при дъжд водата се оттича в и цялостни дворовете им, от безсилието на локалните управляващи да се оправят с противозаконния обект. И питат разрешено ли е в обитаемо място да се отглеждат толкоз икономически животни?

Справка в № 4 от 22.05.2008 година за обезпечаване на публичния ред, запазване на околната среда и общинската благосъстоятелност на територията на Община Годеч, която третиира и въпроса за изискванията и разпоредбите за развъждане на наедрял и малък добитък, свине, птици и други селскостопански животни демонстрира, че издигнатата на общински парцел плантация е противозаконна.

Посочената разпоредба е настояща, защото попада на формалния уебсайт на община Годеч.

Какви са нарушаванията:

Основното нарушаване е на Чл.28 (1) от наредбата, който гласи:(

" В жилищните квартали с дворищна регулация и вилни
зони със статут на жилищни зони с дворищна регулация се позволява развъждането за всеки аграрен парцел ( в заден двор) на:

1. птици – до 50 бр.

2. едри преживни животни /говеда, биволи/ включително приплодите – до 3 броя

3. свине за угояване – до 2 бр.

4. дребни преживни животни /овце, кози и др./ - до 10 бр.
..................................

В съответния случай нарушаването е при броя на дребните преживни животни - кози, които надвишават 13 пъти посочения разрешен за развъждане брой животни. Не е прочут и броят на кравите, които ще бъдат трансферирани в този обект.

Не се съблюдават също следните разпореждания от главата " ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ПОДДЪРЖАНЕ НА ЧИСТОТАТА В НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА:

1. осъществяването на всевъзможни действия, предизвикващи обособяване на прахуляк, трептения, дразнещи миризми, предавания, замърсявания и други сходни, които са нездравословни и/или неприятни за жителите.

13. развъждане на животни без нужните санитарно-хигиенни условия;

14.направата на икономически постройки отвън двора или на
публични места, с изключение на с позволение на органите на общината;

По тези разпореждания установихме следните нарушавания:

- Разрешение от общината за построяването на този обект няма.

- За развъждането на животните е е построена никаква хигиенична инфраструктура - няма изискваните от разпоредба 44 на Министерство на земеделието и храните обособени " бяла " и " черна " зона, няма инфраструктура за отклоняване на отпадните води, няма течаща вода за поддържане на хигиената на отглежданите животни и на съдовете, в които се налива издоеното мляко. Липсват септични ями за отклоняване и запазване на рискови боклуци и на отделяния от животните тор.

Не се съблюдава Чл.3 от наредбата, с който се не разрешава:

(1) Извършването на действия от икономически, битов и различен темперамент в жилищните здания и край тях, предизвикващи звук, без значение от произхода му, нарушаващ спокойствието на живущите в часовете:

1. в работни дни - от 14.00 до 16.00 часа и от 22.00 до 06.00 часа;

2. в почивни и празнични дни от 13.00 до 16.00 и от 22.00 до 08.00 часа;

На посочения обект се работи безсистемно в разнообразни часове на денонощието, като се подвига доста звук, подвига се прахуляк, пръскат с субстанции, които провокират алергии при доста от живеещите в съседство, които сега са на противоалергично лекуване сс лекарства.

Освен това се наемат на работа групи хора с неразбираема идентичност - по думите на самите тях са без документи, не се подписват трудови контракти с тях, даже за краткотрайна претовареност. Битовите условия за работещите са извънредно неприятни, нямат питейна вода, а явно и не им се заплаща, тъй като непрестанно стават шумни кавги за неполучени пари.

(6) Допускане на безстопанствено разхождане на домашни животни и птици, в това число и кучета, с оглед обезпечаване сигурността на жителите и недопускане разпространението на заразни заболявания.

- Патиците и кучетата се разхождат свободно, влизат в дворовете на прилежащите къщи най-много през нощта, с което освен им основават стеснение, само че ги стресират, изключително огромните кучета и съставляват риск за здравето им. Едно кучетата преди дни е нападнало дете.

(9) Скандалното държание на публични места, потреблението на неприлични изрази и дейности нарушаващи открития ред и благовъзпитание.

- Непрекъснатите кавги, вулгарните изявления, псувните и крясъците на притежателите са непрекъснат дразнител, още повече, че в прилежащите дворове има деца, които са от 1 до 14 годишна възраст.

- Наетите се сменят съвсем всеки месец, като постоянно измежду тях има такива, които използват алкохол и подвигат шумни кавги и разправии през нощта, с което тревожат и даже заплащат живеещите в съседство. Няколко пъти за това са сигнализирани органите на реда както в гр. Годеч, по този начин и посредством тел. 112.

Над 30 притежатели на парцели, наранени от издигнатия обект, са подписали тъжба против противозаконното отглежане на огромен брой селскостопански животни в обитаемото място в непосредствена непосредственост до парцелите им и чакат резултатите от инспекциите на община Годеч и на екипа на Българската организация за сигурност на храните.

Единствената информация до този миг е, че притежателите на обекта нямат позволение да го употребяват и да отглеждат толкоз животни на терена, на който се намират сега, разрешениет, с окето разполагат, било за напълно различен терен отвън обитаемото място. Сегашната обстановка била краткотрайно.

Затова хората от Каленовци чакат отговор от кмета на община Годеч и от БАБХ какъв брой краткотрайно е ситуацията с към този момент издигнатата постройка и животните в нея, със шума, ужастните миризми, замърсяването с нездравословни препарати, скаандалите и свободно пуснатите животни, които шарят непрестанно по дворовете им.

И са подготвени да пазят правата си по всевъзможен начин - митинги, затваряне на пътища, сигнали всички институции - Агенция Пътна инфраструктура " /за запушените канавки по републиканския път/, Националната организация по приходите /декларират ли се приходите и печалбите/, Регионалната ревизия по труда /гледачите на животни с какви контракти работят и при какви условия/, стротелния надзор /кой е отговорен за самонастаняването им на общинска земя и за какво не се вземат ограничения за премахване на противозаконния обект/, кметството /какво ще направи по жалбата на засегнатите хора/, прокуратурата /за отговорно безучастие на институциите/ и до всички малките екрани с национално покритие.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР