Хора издъхват, влачени от болница в болница, заради начина, по

...
Хора издъхват, влачени от болница в болница, заради начина, по
Коментари Харесай

В тишината и мракобесието на Системата

Хора издъхват, влачени от болница в болница, поради метода, по който работи " Системата ". Агресията в учебно заведение се настани в дневния ред на новините, защото " Системата " на образованието прогнива. На улицата през ден са служители на реда, чиновници, служащи, заради от време на време отварящите се рани в " Системите ", на които са се обрекли.
" Хасковогейт " е това, което може да бъде във Вашия град, поради " Системата ". Именно тя прави и по този начин, че животът на индивида да зависи от броя SMS-си, пратени като отговор на отчайващия вик за помощ на дете, възрастен, пенсионер. А в " Системата " на обществото царува тишина и глухо мракобесие, а това е търпимо. Все още ще е по този начин.

Много съвременно стана всички да поемат институционална безнаказаност . Вратички в законите, недочути обвинявания, глухи апели - дежурни критикари суфлират на висок звук в темп с шефовете си и ни убеждават, че съвсем в никой случай не е допустима лична виновност на облечените във вратовръзки велможи. Само че тя се появява таман там, където минимум я очакваш . Спомнете си просто кого упрекнаха за палежа на тютюневите хранилища в Пловдив или за гората в региона на Кресненското дефиле.
Гърмят бушони с подправени присъди, преливат реки от словесна шлака, някой загася светлината, а в тъмното с ококорени очи търсят път към справедливостта четящият и гледащият човек. В сумрака обаче бързо се спуска дрямката и по този начин битката със " Системата " може да се отсрочи за на следващия ден, за вдругиден - до момента в който се наспим .
За положително утро ни втълпяват, че вървят промени, които един ден светлото бъдеще ще приветства, то обаче по този начин и не идва, а промените в това време изтичат в канала на говорилнята - преди още да са тръгнали рекламите .
" Системата е отговорна ", " Има пробив в системата ", " Системата се нуждае от ободряване ", " Системата ще ни съсипе " - в действителност ли вярвате в това, уважаеми читатели?! Коя е тази " Система ", зад която не стоят хора, не стоите Вие, не заставам аз, не стои съседът, не стои лекарят, професорът, учителят, служителят на реда, чиновникът, политикът?! Наистина ли смятате, че витаят призраци, които се сливат с мъглата на така и така сивото ни всекидневие?! А в този момент ми к ажете и че ще се съгласите, че злото е в " Системата ", а не в индивида?!
Тя е артикул на всичко това, в което ежедневно крачим другояче с прокъсани галоши - безхаберие, незаинтересованост, бюрократичност, морално мъртвило, ценностен апетит . Затова наподобява точно като огледалото, което проектира нашия облик. По-лесно е да го счупим, защото не ни харесва видяното . То ни плаши, ужасява и дефинира. То също по този начин ни ръководи, само че отхвърляме да го приемем, защото го считаме за нереалност, и точно в това е силата му. Върху него трупаме всичките си упования и разочарования и с цел да се освободим от отговорността, го назоваваме " Системата " .
Но видяното е жив организъм и страхът от него ни влачи в тишината и мракобесието на личната ни заблуденост, че виновният е насреща, че не съм аз.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР