Хора и улици, град като град…“. Така започва песента на

...
Хора и улици, град като град…“. Така започва песента на
Коментари Харесай

Градът на първите неща. Той е в България и първи именува улиците си

„ Хора и улици, град като град… “. Така стартира песента на Мими Иванова и Борис Годжунов от кино лентата „ Момчето си отива “. Кой обаче е първият български град с имена на своите улици.

В международен мащаб първите хора, които са се сетили за удобството да дават имена на улиците си, са жителите на Римската империя.

В България обаче първият град, в който улиците получават номера, е Русе. Това става още преди Освобождението, през 1865 година През XIX век градът, тогава носещ името Русчук, се
утвърждава като един от най-значимите административни центрове
в европейските елементи на Османската империя.

Още през 1836 г. градът е разгласен за център на вилает, а през 1864 година е образуван Дунавският вилает, отпред с Мидхат паша.

Именно от този интервал стартира икономическият напредък на Русе, който продължава и в първите десетилетия след основаването на новата българска страна през 1878 година

Възходящото развиване на дунавския град се дължи значително и на стратегическото му географско разположение на брега на огромната европейска река.

В средата на 19 век в града се откриват консулства на Австро-Унгария, Русия, Англия, Италия, Прусия, Франция, Белгия, Холандия, Румъния, Испания и Гърция, което способства за разширението на
търговско-икономическите му връзки с чужбина.
Русе е „ пионер “ освен в именуването на улиците, само че и в доста други области. Неслучайно нобеловият лауреат Елиас Канети, който е роден в Русе през 1905 година, го назовава „ градът на първите неща “.

През 1867 г. е открита първата железница в днешна България (тогава към момента част от Османската империя), свързваща Русе и Варна. Година по-рано сред същите два града е прокарана и първата телеграфна линия.

Пред 1876 г. в града е открита първата пивоварна по българските земи, която се споделя Света Петка. Тя продължава да работи и след Освобождението.

Когато България става свободна страна през 1878 година, Русе е най-големият град в страната с население от над 20 000 души. Той е най-голямото българско пристанище на Дунав, написа още dbr.bg.

Още по времето на Руско-турската война Русе се трансформира в първия град у нас, в който е направен градоустройствен проект. За първи път в България се появяват бордюри, тротоари и улично осветяване.

През 1881 г. в Русе е основана и първата частна банка „ Гирдап “, две години по-късно в града е издигната
първата метеорологична станция у нас,
както и първата българска фабрика за сапун.

През 1890 г. в Русе е учредена и първата българска комерсиална камара, година по-късно – и първото застрахователно сдружение у нас.

През 1896 г. в локалния хотел „ При Чикаго “ се появява първият асансьор в страната, който тогава се задвижва с ръчна мощ. Първата кинопрожекция в България също става факт в Русе, а през 1906 г. там са импортирани и първите коли у нас.

Днес останките и постройките на доста от тези предприятия към момента могат да се видят. Сред останалите забележителности на града в наши дни са Регионалният исторически музей и Музеят на превоза, който се намира в постройката на

първата железопътна гара в България, издигната през 1864 година

В се намират и къщите-музеи на Захари Стоянов и Баба Тонка Обретенова. Също и Пантеонът на възрожденците, който е включен в 100-те национални туристически обекта и е ситуиран в Парка на възрожденците.

Римската цитадела Сексагинта Приста пък се намира в централната част на града.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР