Хора, чувстващи се изоставени и игнорирани. Страх, че мигрантите, които

...
Хора, чувстващи се изоставени и игнорирани. Страх, че мигрантите, които
Коментари Харесай

Президентският вот в Чехия – избор между Изтока и Запада

Хора, чувстващи се изоставени и пренебрегнати. Страх, че мигрантите, които бягат от война и беднотия в мюсюлманските страни, са опасност за родината им. И надълбоко съмнение в институциите, изключително в държавните управления, които наподобяват откъснати от ежедневните потребности. От Полша до Пенсилвания авеню водачите популисти завзеха властта през последните години, като се възползваха точно от тези надълбоко прочувствени въпроси, написа " Ню Йорк таймс ".

След две седмици един от тези водачи, 73-годишният президент на Чехия Милош Земан, ще се изправи пред тест, който може да се окаже барометър за силата на това обръщение в страната му и може би в района. Вторият и финален тур на президентските избори ще покаже дали чехите ще се насочат към Русия и Китай, или ще се извърнат към Европейския съюз, разяснява изданието.

Вотът този месец следва парламентарните избори през октомври, извоювани от популисткото придвижване АНО отпред с милиардера Андрей Бабиш.

След тези парламентарни избори изглеждаше, че Чехия може да върви по пътя на Унгария и Полша, разяснява Иржи Пехе, политически консултант на някогашния президент Вацлав Хавел и шеф на Нюйоркския университет в Прага, имайки поради десните държавни управления в тези две страни. Те направиха поредност от промени, които са считани за недемократични и изостриха връзките им с Европейски Съюз.

Съперникът на Земан за президентския пост, 68-годишният някогашен ръководител на Чешката академия на науките Иржи Драхош, се показа за бранител на демократичните полезности. На първия тур той получи 26.6% против 38.6% за Земан. Някои от другите претенденти незабавно поддържаха Драхош, в това число тези, които завоюваха трето, четвърто и пето място и дружно събраха 28.2% от гласовете. Вторият тур ще се състои на 26 и 27 януари. Това са вторите директни президентски избори в страната.

Остър език

Земан завоюва поста през 2013 година, като притегли гласоподавателите, искащи смяна след финансовата рецесия. Неговият ляв метод се отличаваше от десните идеологии на други популисти в района. Земан, който е някогашен министър председател, тогава се показа като герой против проядената от корупция система.

Скоро обаче той ще би трябвало да се заеме с нова борба – въпросът за мюсюлманските бежанци в Европа.

Преди две десетилетия Чешката република приветства хората, търсещи леговище от войните на Балканите, приемайки хиляди бежанци от Босна, измежду които и мюсюлмани. Преди три години обаче, откакто броят на мигрантите, бягащи от Африка и Близкия изток, се усили, Земан се трансформира в един от най-яростните критици на мигрантските политики на Европейски Съюз.

Според квотната система Чехия трябваше да одобри 2691 мигранти на своя територия. Тя одобри 12, след което оказа да приема други. В момента води правосъдна борба в Европейски Съюз по въпроса.

Позицията на Земан остава известна и като цяло политическият спор за миграцията в Чехия е завършил. Драхош също съобщи, че по въпроса за приемането на европейските квоти отговорът му е " изрично не ".

Политическият консенсус обаче не стопира Земан от това да насочва извънредно остри реплики към мигрантите. През 2015 година той съобщи: " Дълбоко съм уверен, че сме изправени пред проведена инвазия, а не пред непринудено придвижване на бежанци. "

 Иржи Драхош
© Reuters

Иржи Драхош

Докато беше на посещаване в дребен граничен град пък сподели, че ще докара пожарникари с водни оръдия, които да отблъскват хора, в случай че е належащо. Именно този език някои гласоподаватели считат за същинския глас на елементарните хора.

Друг образец е посещаване на Земан при винопроизводители, когато, намигвайки, разгласи " гибел за въздържателите и вегетарианците ". По време на посещаване в Китай той се срещна с съветския президент Владимир Путин и откакто видя огромния брой публицисти на събитието, подмятна с усмивка, че някои може да бъдат " премахнати ".

Дори и критиците на Земан обаче признават, че той е интелигентен, грамотен и е един от най-ефективните обществени представители в страната. И колкото повече мненията му ядосват интелектуалците, толкоз повече се ускорява поддръжката за него измежду ядрото на поддръжниците му.

Опасни връзки

Езикът му обаче, като се изключи че е афектиран, отваря вратата за периферни групи, които до неотдавна бяха отвън политическия живот в Чехия, като крайнодясната антиевропейска партия " Свобода и директна народна власт " (СПД), неофашистка група, призоваваща за възбрана на исляма. Бабиш флиртува с концепцията да я включи в съдружното държавно управление, а Земан участва на конференция на партията.

По думите на Пехе " това слага чешкия президент на политическата карта там, където никой различен политик в демократичната част на Европа не е бил. Дори Орбан в Унгария и Качински в Полша не са се съюзявали с сходни политически сили ".

Макар Бабиш да поддържа Земан след първия тур, той въпреки всичко насочи мощна рецензия към политическия си настойник. " Ако желае да завоюва на втория тур, той би трябвало намерено да разгласи, че не желае да тласне страната ни към Изтока, че не желае да тласне страната ни към Русия или Китай ", акцентира Бабиш в събота. Земан, въпреки да поддържа участието на страната в Европейски Съюз, не отхвърля, че е непосредствен с Путин, и интензивно ухажва Китай за вложения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР