Хор Евмолпея“ отново завладя сърцата на българите зад граница и

...
Хор Евмолпея“ отново завладя сърцата на българите зад граница и
Коментари Харесай

Хор Евмолпея зарадва почитателите си в Сърбия


Хор „ Евмолпея “ още веднъж завладя сърцата на българите зад граница и показа страната ни в честванията по случай 300 – години от рождението на Св.Паисий Хилендарски в Сърбия

 

Пловдивската девическа групировка се завърна от присъединяване си в тържествата в Сремски Карловци по случай 300 – години от рождението на Св.Паисий Хилендарски и „ Българиада във Войводина 20022″ – Нови Сад

 

Девическа хорова групировка „ Евмолпея “ при ЦПЛР – ОДК – Община Пловдив с диригент доктор Алия Хансе, клавирен акомпанимент Йорданка Иванова и арт – управител Ганка Янкова се завърна  от тържествата в Сремски Карловци по случай 300-години от рождението на отец Паисий Хилендарски, включени в листата на бележити годишнини по линия на ЮНЕСКО и от обичайна „ Българиада във Войводина “ – Нови Сад – празник на етническите българи в Сърбия. Тя също бе подчинена на годината на Паисий Хилендарски.

По заслужен метод този мотив бе маркиран в Сремски Карловци – духовното сърце на Сърбия, града в който през месец май 1761 година атонският духовник бива признат от Карловачкия митрополит Павел Ненадович, служи в няколко от 35-те манастира във Фрушка гора (Сръбската Света гора) среща се с историята на Сърбия, Хърватия, Словения и се въодушевява да напише първата новобългарска творба „ История славянобългарска “.

Още на първия си концерт хор „ Евмолпея “ се показа със особено квалифициран репертоар на извършения двуезичен урок „ Преподобният Паисий “ с присъединяване на проф. Кустос Иван Кукуров и доктор Огнян Цвековулаз Словодан в най-старата Карловачка гимназия на Балканите, издигната през 1791 година Днес тя съставлява филологическа гимназия с проучване на модерни и типичен езици. Тук е преподавал от 1853 година гръцки език българина Сава Доброплодни – изтъкнат наш възрожденец и възпитател, литератор, сценичен деятел създател на театралното дело у нас.

На идващия ден бе вторият концерт на хор „ Евмолпея “, който се организира във втория по величина град на западната ни съседка – Нови Сад. Председателят на сдружението за български език, литература и просвета в област Войводина – господин Жарко Евтимов, от години инициира и безрезервно работи за идеята „ България е в сърцето на всеки българин, където и да живее той “. Не инцидентно с изключителното му подпомагане и огнена родолюбска плам към този момент 17-ти път етнически българи, живеещи в разнообразни краища на Сърбия се събират да се опознаят, да послушат българска тирада и българска музика и да се порадват на български танци.

Организирани за първи път през 2001 година, Българиадите са се провеждали в с. Бело тресавище, Иваново, в гр. Панчево и Нови Сад. В тях вземат участие българско културно сдружение „ Трендафер “, културно просветно сдружение на българите павликяни „ Иваново-1868″, сдружението на банатските българи „ Иваново – Банат “, разнообразни обединения от учебните заведения с проучване на български език от селата Омолица, Старчево, Бело тресавище, Иваново, градовете Панчево, Босилеград, Цариброд, Нови Сад и други и несъмнено хор „ Евмолпия “.

Дългогодишното другарство сред сръбските българи и пловдивския юношески състав е потвърдено с постоянното присъединяване на евмолпеите в трогателните срещи сред българите. И този път девойките от хор „ Евмолпея “ съумяха да завладеят публиката със своите осъществявания, да оберат букет от нестихващи аплодисменти и доста, доста обич от зажаднелите за неподправено българско, домакини.

За своите осъществявания и безрезервност хорът получи благодарствена грамота от уредниците и откровената признателност от българския посланик господин Красен Юруков при Посолството ни в Белград, който участва на двата концерта, изнесе затрогващо слово за поддържането на българския дух. След концерта, той поздрави пловдивските девойки и им благодари от името на цялото посолство за това,  че одобряват званието „ посланици на благосклонност “ толкоз сърцато и демонстрират българското изкуство на толкоз високо професионално равнище.

На идващия ден хорът бе посрещнат от владиката на Сремски Карловски и област Войводина. Последният концерт на хор „ Евмолпея “ се състоя в катедралната черква „ Св. Никола “, ситуирана до остарялото седалище на Сръбската патриаршия – патриаршеския замък, който сега действа като седалище на Сръбската епархия и лятна резиденция на Сръбския патриарх. Вътре е ситуиран музеят на Сръбската православна черква.

След концерта девойките бяха признати от Ректора на семинарията, открита 3 години след гимназията, която е втората най-стара православна и към момента функционираща семинария, след Киевската. Концертната аудиенция приключи с думите му за историческата и духовна непосредственост сред Сърбия и България и за изключителното значение на делото на атонския духовник.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР