Хонконг обмисля да въведе данък върху непродадените апартаменти в опит

...
Хонконг обмисля да въведе данък върху непродадените апартаменти в опит
Коментари Харесай

Хонконг въвежда данък върху непродадени жилища

Хонконг обмисля да вкара налог върху непродадените жилища в опит да охлади горещия заможен пазар. Очаква се ходът да отключи предложение на празни домове, които строителите задържат в очакване на по-високи цени, предава Bloomberg.

Министърът на финансите Пол Чан съобщи в четвъртък, че броят на непродадените жилища се е нараснал доста през тази година, само че не уточни съответни числа. Към края на 2017 година те бяха 9 500.

Хонконг е най-недостъпният заможен пазар в света. В последното десетилетие цените се повишиха двойно поради лимитираното предложение и растящото търсене. Ситуацията се утежнява още повече поради практиката на строителите, които продават на партиди и усилват цената с всяка последваща продажба.

Например, Sun Hung Kai Properties до момента е пуснала за продажба едвам 436 от 1 188 апартамент в плана Cullinan West Phase 2. Wheelock & Co. продава едвам половината от към този момент издигнатите жилища в първокласния план Mount Nicholson. В четвъртък компанията заяви, че е продала апартамент на търг за 179 милиона $, като е сложила връх в Азия за цена на квадратен метър.

Данък върху непродадените жилища не е казус. Такава процедура има в Сингапур. Други градове по света ползват и разнообразни тактики, изключително ориентирани към задгранични купувачи, които оставят жилищата празни за месеци или години.

Ванкувър постанова налог на притежателите на празни жилища, а сходна процедура има и в Мелбърн.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР