Хонконг беше залят от най-силния дъжд в историята си. Поне

...
Хонконг беше залят от най-силния дъжд в историята си. Поне
Коментари Харесай

Най-силният дъжд в историята потопи Хонконг

Хонконг беше залят от най-силния дъжд в историята си. Поне от 140 години - откогато има записвания - подобен не е виждан в азиатския финансов център, оповестява Ройтерс.

 

Пострадаха 83 души. Трима от тях - съществено.

Необичайното време е породено от ураган.

 

 

Видеоклипове демонстрират водни каскади, които се спускат по стръмните скатове на някогашната английска колония, заливат тесни улици с вода, висока над половин метър; заливат молове, метростанции и пълнят тунели.

 

 

Екстремните метеорологични условия доведоха до безпорядък и в близкия китайски град Шънджън, софтуерен център с над 17,7 млн. души население. Там бизнесът и транспортните връзки в делтата на значимата за стопанската система Перлена река (или Джудзян) бяха съществено наранени.

 

 

Проливният дъжд е породен от тайфуна Хайкуи. Във вторник той навлезе в китайската провинция Фудзиен. Въпреки че отслабна до тропическа меланхолия, неговите постепенно движещи се облаци изсипаха големи количества превалявания в региони, които към момента са напоени от дъждовете на супер тайфуна седмица по-рано.

 

 

Метеорологичното бюро на Хонконг издаде най-високото си предизвестие - черен код - поради дъждове и заяви, че от късно в четвъртък на основния остров на Хонконг, в региона на Коулун и в североизточната част на Новите територии на града са регистрирани повече от 200 мм дъжд.

 

Ръководителят на града Джон Лий съобщи, че е мощно смутен от тежките наводнения в множеството елементи на територията и е инструктирал всички отдели да реагират с " оптимални старания ".

 

Властите на Хонконг затвориха учебните заведения в петък и подредиха на служащите да си останат у дома.

 

 

Фондовата борса не отвори за утринна търговия и ще остане затворена следобяд, в случай че предизвестието за " черни " дъждове остане в действие и по обяд.

 

Поне една жп линия е затворена. По останалите се работи със забавяне.

 

 

Видеоклипове демонстрират чиновници на метрото във вода до кръста.

Градският тунел през пристанището беше наводнен. Той е една от главните артерии, свързващи остров Хонконг с Коулун. Търговски център в квартал Чай Уан беше на половина потънал.

 

Някои интервенции по освобождение на пасажери и товари на два гранични пункта сред Хонконг и Шънджън бяха прекратени заради наводненията.

 

Фериботните оператори от Макао в Хонконг оповестиха, че няколко плавания до хазартния център ще бъдат прекратени.

 

 

Гуандун е залят

Китайската метеорологична администрация заяви, че в централните и югозападните региони на провинция Гуандун ще има проливни дъждове до ранните часове в събота.

 

В петък бяха затворени всички учебни заведения, някои станции на метрото и офиси в град Шенжен, провинция Гуандун.

 

Жителите, които се държаха за защитни въжета, пристъпваха деликатно през водата до колене в 17,7-милионния метрополис, демонстрираха видеоклипове от държавните медии.

 

Спасители отделиха преливащи шахти, изнесоха дете от закъсал автомобил и преведоха мотоциклетисти през мътните потоци.

Регистърът на преваляванията демонстрира, че за 12 часа в Шънджън са паднали 465,5 мм дъжд, което е най-високата стойност от началото на записите през 1952 година

 

Очакваше се дневните превалявания в града в делтата на Перлената река, свързваща Хонконг с континенталната част на Китай, да надвишават 500 мм, оповестиха медиите в Шънджън.

 

Видеозаписи демонстрират, че са наводнени изходните и входните зони на железопътната гара в Шънджън. Влаковете, свързващи града и столицата на провинцията Гуанджоу, са спрени. Около 100 души са блокирани на гарата.

 

Училищата в 10 региона на Гуанджоу бяха спрени за деня или трябваше да отворят късно, а град Жухай, покрай Макао, предизвести за наводнения и свлачища.

 

Индустриалният град Дунгуан, ситуиран северно от Шънджън, заяви за най-силния дъжд от 15 години насам.

 

Очакваше се в Гуандун и прилежащия район Гуанси да има значителни превалявания през идващите три дни.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР