Хонконг беше наводнен от най-обилните валежи от почти 140 години след издадено предупреждение за черна дъждовна буря

...
Хонконгската обсерватория регистрира 158,1 мм (6,2 инча) валежи между 23:00
Коментари Харесай

Хонконгската обсерватория регистрира 158,1 мм (6,2 инча) валежи между 23:00 ч. в четвъртък и полунощ.

Времето Бюрото издаде предупреждение за черна дъждовна буря снощи - първото от почти две години - което остава в сила до 12:00 ч. в петък.

В него се казва, че повече от 200 мм (7,9 инча) валежи са били регистрирани на главния път на Хонконг остров, Коулун и североизточната част на новите територии на града от четвъртък вечерта - и призова жителите да останат в безопасност.

"Проливен дъжд ще доведе до внезапни наводнения", предупреждава той. „Жителите, живеещи в непосредствена близост до реки, трябва да бъдат нащрек за метеорологичните условия и да обмислят евакуация“, ако домовете им бъдат наводнени, се добавя.

Територията спря, тъй като проливният дъжд потопи улици, търговски центрове и метростанции, а властите затвориха училища и помолиха работниците да си останат вкъщи.

Видеоклипове в социалните медии показаха дъжда, който се лее, докато шофьорите се опитват да шофират през силно наводнените улици.

Един клип показа работници в метрото, които газят до кръста, докато се опитват да спрат водния поток, бликащ по ескалаторите и стълбите към гарата.

Изображенията също така показват превозно средство в дълбока дупка след срутване на участък от път - и пътища, блокирани от свлачища.

Прочетете още новини от света:
Климатични активисти прекъснаха US Open
Ким Чен Ун изстреля ядрена подводница
Актьор от Шоуто на 70-те в затвора за изнасилване

В изявление на правителството се казва, че лидерът на Хонконг Джон Лий е „много загрижен“ за тежките наводнения и е инструктирал всички отдели да „реагират с всички усилия“.

Всички училища ще бъдат спряно в петък поради „екстремни условия, причинени от обширни наводнения и сериозно прекъсване на трафика“, добави той.

Хонконгската фондова борса не отвори за сутрешната търговия в петък и каза, че ще остане затворена следобед ако предупреждението за черна дъждовна буря в града остане в сила по обяд.

Метеорологичното бюро приписва екстремните валежи на „ниско налягане“, свързано с остатъците от тайфуна Хайкуи, който по-рано тази седмица премина през Тайван и южнокитайската провинция Фудзиен.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР