Хонконг беше наводнен от най-обилните валежи от 140 години насам

...
Хонконг беше наводнен от най-обилните валежи от близо 140 години
Коментари Харесай

Хонконг беше наводнен от най-обилните валежи от близо 140 години в петък, оставяйки улиците на града и някои метростанции под вода и принуждавайки училищата му да бъдат затворени.

Точно от другата страна на границата, властите в китайския технологичен център Шенжен регистрираха най-проливните дъждове от началото на записите през 1952 г.

Промените в климата увеличиха интензивността на тропическите бури, казват експерти, с повече и по-силни дъждове пориви, водещи до внезапни наводнения и щети по бреговете.

Обилните валежи в Хонконг започнаха в четвъртък и в часа преди полунощ метеорологичната обсерватория на града регистрира часови валежи от 158,1 милиметра в централата си, най-високата от началото на записите през 1884 г.

Властите издадоха предупреждения за внезапни наводнения, като службите за спешна помощ провеждат спасителни операции в части от територията.

„Жителите, живеещи в непосредствена близост до реки, трябва да бъдат нащрек за метеорологични условия и трябва да обмислят евакуация", ако домовете им бъдат наводнени, каза обсерваторията.

Той също така предупреждава за потенциални свлачища, като казва на шофьорите да "държат далече от стръмни склонове или подпорни стени".

< p>В петък сутринта такситата се бориха през наводнените пътища, докато пътуващите се опитваха да стигнат до работа.

Някои автомобили бяха оставени блокирани в потопа.

Пътищата също бяха наводнени на остров Лантау, където реките излязоха извън бреговете си.

Южен Китай беше ударен предишния уикенд от два тайфуна в бърза последователност - Саола и Хайкуи - въпреки че Хонконг избегна опасения пряк удар.

Десетки милиони хора в гъсто населените крайбрежни райони на Южен Китай се бяха приютили на закрито преди тези бури.

Метеорологичната обсерватория на Хонконг каза, че последният проливен дъжд е бил донесен от „долната ниска натиск, свързан с остатъците от Хайкуи".

Няма съобщения за наранявания, но властите спряха училищата и услугите за освобождаване на товари на границата на града с Шенжен бяха спряни.

Границата прекъсването дойде часове след като властите в Хонконг обявиха, че Шенжен се готви да изхвърли водата от своя резервоар, което според тях може да доведе до наводнения в северните части на града.

Операторът на метрото в Хонконг каза, че има прекъсване на обслужването на една от линиите му, след като станция в квартал Wong Tai Sin беше наводнена.

Шепа други станции също бяха засегнати от дъжда.

Кадри, публикувани в социалните медии, показват влакът на метрото не спира на станция Wong Tai Sin, която имаше наводнения на платформата си.

hol-dhc-sbr-je/qan

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР