Hongqi – китайска марка, известна с луксозните си автомобили, наскоро

...
Hongqi – китайска марка, известна с луксозните си автомобили, наскоро
Коментари Харесай

Електромобилите на бъдещето: 1000 километра пробег и презареждане само за 1 минута

Hongqi – китайска марка, известна с първокласните си коли, неотдавна разкри детайлности за новите си модели електрически автомобили – Hongqi E001 и Hongqi E202, които се чака скоро да се появят на европейския пазар. Автомобилното ревю в Шанхай даде опция на марката да предложи повече информация за най-новите си оферти, които дават обещание до 1000 километра самостоятелност и едноминутно презареждане, което е впечатляващо достижение в света на електрическите автомобили.

Hongqi E202 е огромен електрически SUV, а Hongqi E001 е седан. Първият се отличава с батерията Qilin на CATL, която му разрешава да измине до 1000 километра с едно зареждане. Въпреки това марката към момента не е разкрила техническите характерности на автомобила. Междувременно седанът Hongqi E001 е основан на платформата FMEs и разполага с колела, които могат да се завъртат на 90 градуса, което би трябвало да улесни маневрирането на автомобила. Автономността му се прави оценка на 850-900 километра по европейския стандарт WLTP.

Марката не разкрива цената на новите си електрически коли, само че специалистите в сектора чакат, че тя ще бъде конкурентна на пазара. Hongqi се насочва към Европа, като измежду целевите пазари са Германия, Норвегия, Швеция, Нидерландия и Франция.

Hongqi E001 и Hongqi E202 към момента са на стадий идея, само че се чака окончателните версии да наподобяват сходно на показаните. Hongqi E202 ще бъде пуснат на пазара в Китай през февруари 2024 година, до момента в който седанът Hongqi E001 ще бъде пуснат на пазара през ноември тази година.

Обещаната от седана Hongqi E001 самостоятелност от 1000 километра понастоящем се основава на китайския стандарт CLTC, който е прочут с оптимистичните си стойности. Първоначалната версия на автомобила ще има автономност от 600 километра по същия стандарт, като ще може да се зарежда единствено за една минута посредством система за промяна на батерията, сходна на тази на Nio. Тази система ще разрешава на водачите да сменят батерията на автомобила си на избрана станция с изцяло заредена, сходно на зареждането на обичайния автомобил с гориво.

Hongqi E202 ще разполага с 800-волтова архитектура, сходна на Kia EV6 и Porsche Taycan, и ще може да си набави нужната сила за 300 километров пробег единствено за 5 минути. Не знаем обаче оптималната мощ на зареждане. Той ще разполага и със система за самостоятелно шофиране, с помощта на LiDAR, конфигуриран на покрива. Това ще разреши на автомобила да доближи равнище на самостоятелност 3, което значи, че може да ръководи множеството аспекти на шофирането, само че към момента ще изисква наличието на водач, който да поеме ръководството в избрани обстановки.

Hongqi не е единствената китайска марка, която се насочва към европейския пазар със своите електрически коли. Zeekr – различен производител към този момент предлага електрически коли с пробег от към 1000 километра. SUV моделът Hongqi E202 може да бъде съперник на седана 001 и електрическия ван 009 на Zeekr. Вносител в Нидерландия към този момент е подписал съглашение с Hongqi и продава продуктите му в Норвегия.

Развитието на мрежата от зарядни станции по света се форсира, само че автономността продължава да бъде забележителна спънка за закупуването на електрически автомобили. Твърдотелните акумулатори обаче биха могли да провокират гражданска война в автомобилната промишленост, като разрешат с едно зареждане да се изминават по-големи дистанции. Няколко производители към този момент оферират модели с пробег от към 1000 километра. Новите електрически автомобили на Hongqi са добре пристигнали на пазара.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР