Home office отдавна не е ново понятие за служителите от

...
Home office отдавна не е ново понятие за служителите от
Коментари Харесай

Internet of Things #16: 5G и бъдещето на работата от разстояние

Home office от дълго време не е ново разбиране за чиновниците от най-различни професионални сфери, като надалеч не разказва единствено опцията за работа от у дома, а от всяка точка на града, страната или даже света. Работата от разстояние, от една страна, разрешава на работодателите да спестят от месечните разноски към закрепеното физическо работно място на своите чиновници. От друга, това е метод скъпи фрагменти да бъдат арестувани в компанията за по-дълго, предлагайки им удобството да не пътуват всеки ден до офиса.

" Възможността за " домакински офис " е екстра, която от ден на ден чиновници изискват, когато търсят работа ", счита Лазар Алексиев, прекарал 10 години в ИТ аутсорсинг компания, като в контракта му е имало анекс, описващ изчерпателно точните условия за работата от разстояние. Тази опция му е разрешавала да не посещава стандартното си работно място, когато не се усеща добре, когато чака доставка на домашния си адрес или даже когато му се е налагало да пътува отвън града.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики И до момента в който всичко това, в това число работата от уютното квартално кафене, е било допустимо с помощта на Wi-Fi, 4G и даже 3G мобилна интернет връзка, през днешния ден сме на прага на 5G революцията. Тя дава обещание да отключи напълно нови благоприятни условия пред отдалеченото осъществяване на служебните ни задължения. И то при сюжети, в които наличието ви в действителност е наложително, само че не и физически.

" Виртуалният " чиновник на бъдещето

Пример за сходна отдалечена работа да вземем за пример е менторството от разстояние. При него специалист може да образова личния състав в офисите на огромна мултинационална компания, до момента в който е на другия завършек на света. Същото важи и за публичното обучение – най-добритe учители или академични професори могат да организират отдалечени лекции с присъединяване на хиляди хора по целия свят. Благодарение на преноса на 360-градусово видео с висока резолюция към очила за виртуална действителност пък чувството за разстояние може да бъде стопено съвсем изцяло. Подобен сюжет имаме при наблюдението и контрола на индустриалния развой, в който ръководителят може да се разхожда виртуално измежду чиновниците си на поточната линия посредством роботизиран аватар и даже да им дава съответни упътвания.

Освен високата скорост и сериозният потенциал на 5G мрежата в тази ситуация най-ценното нейно преимущество е извънредно ниското времезакъснение, което тази технология предлага. То ще направи вероятни и редица сюжети от сферата на телемедицината, което ще помогне на работата в отдалечените лечебни заведения, изпитващи дефицит на избрани медицински експерти. Благодарение на безжичните връзки от пето потомство елитни лекари към този момент ще могат да се включват с съвещания и даже с физическа интервенция от разстояние. Такава проява проведоха в края на ноември експерти от Университетската болница в Бирмингам и английският телеком BT. Благодарение на 5G мрежата на оператора шефът на болничното заведение се е " трансферирал " виртуално в кола за спешна помощ и посредством роботизирана ръкавица, сложена върху ръката на един от парамедиците, е осъществил сканиране с ултразвук на манекен, симулиращ пациент в тежко положение.

Гореописаните сюжети са единствено дребна част от опциите, които новите информационни мрежи ще основат за отдалечена работа. В близко бъдеще 5G ще разреши да бъдем там, където не можем да бъдем, и да правим работа от разстояние, която другояче изисква да бъдем на място. Тези благоприятни условия скоро ще стартират да трансформират и развлекателната промишленост, в това число в гейминга и в музиката.

Мрежите от пето потомство да вземем за пример ще бъдат връзката сред музиканти от целия свят, като ще им разрешат да репетират, преподават и да си сътрудничат по нов метод, без даже да са се срещали физически или да са пренесли музикалните си принадлежности и съоръжение в общо студио. През февруари, по време на Световния мобилен конгрес в Барселона, на щанда си телеком колосът Ericsson показва таман това – две групи музиканти свириха дружно от две разнообразни точки на града.

В края на октомври в България VIVACOM направи сходна проява в тестовата си 5G мрежа, организирайки живо осъществяване сред актьори от две разнообразни точки на София.
То бе излъчено на трета локация, като ниското времезакъснение на мрежата разреши на всички да пеят в синхрон с музиката и един с различен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР