Холивудският режисьор и продуцент от български произход Тед Кочеф получи

...
Холивудският режисьор и продуцент от български произход Тед Кочеф получи
Коментари Харесай

Тед Кочеф получи голямата награда на Генералното консулство на България в Лос Анджелис

Холивудският режисьор и продуцент от български генезис Тед Кочеф получи огромната премия на Генералното консулство на България в Лос Анджелис на формалната гала на първите български награди на Западния бряг на Съединени американски щати. Отличието се присъжда за своята огромната значителност и принос на Кочеф към българската общественост.

Наградите се организират по отношение на един от значимите публични празници на България, Деня на националните будители, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници и революционери – будители на възраждащия се народен дух, блян към обучение и словесност.



Част от събитието, с изключение на Тед Кочев, бяха обичаните и известни артисти Мария Бакалова и Димитър Маринов, Ирина Малеева, първата българска международна шампионка по бокс Дейзи Ланг и други

Събитието беше почетено и от доста задгранични посетители, като: заместник-кмета на Лос Анджелис, Джийн Холм; Карла Горди Бристъл, комисар за изкуства и просвета на Бевърли Хилс, Ричард Хиршхаут, районен шеф на Американския еврейски комитет, генерални и почетни консули и други

По време на церемонията генералният консул Бойко Христов изрази задоволството си от обединяването за общи дела на българите от разнообразни градове на Западния бряг, като Лос Анджелис, Сакраменто, Сан Диего, Сиатъл, Лас Вегас и изрази вяра към тях скоро да се причислят и сънародниците от Аризона, Юта и други щати от консулския окръг на генералното консулство.



Победителите в останалите категории са, както следва:
Запазване и поощряване на българския фолклор- обичайни български танци - група за български национални танци „ Хоротропци, Лос Анджелис.Разпространение на българското културно завещание - Даниела Иванова-Найберг, създател на „ Глаголница ” и артистичен шеф в Център за българско културно и завещание, Сиатъл, Вашингтон.Принос към българското обучение - Живка Костова, създател и шеф на Българско учебно заведение,,Св. св. Кирил и Методий‘‘ в Лос Анджелис и на Българо-Американска културно просветителна фондация/BACEF.Научни достижения - Теньо Попминчев, професор в катедрата по физика и Центъра за напреднали нанонауки в Калифорнийския университет в Сан Диего.Специална премия на борда на „ BgFace “ - Отец Брацо Кършич от сръбската православна черква „ Св. Георги “ в Сан Диего за неговата безрезервност и великодушие, с които той от години оказва помощ на българската черква „ Св. Николай Мирликийски Чудотворец “ и българската общественост в града.
Българските награди за изкуство, просвета, обучение и просвета са учредени и проведени от фондация „ BgFace-Bulgarian Foundation for Art, Culture and Education “ и подкрепени от Генералното консулство на Република България в Лос Анджелис.



На 07.03.2022 година на среща с генералния консул Бойко Христов, изявени българи взеха решение за основаване на неправителствена организация, чиято цел е да сплоти българите от всички щати на консулския окръг за реализирането на значими за общността планове в региона на културата, образованието и науката, както и за усилването на икономическите връзки сред България и Съединени американски щати.

Днес в нейния ръб на шефовете вземат участие представители на българската общественост от Лос Анджелис, Сан Диего и Сакраменто, Калифорния, Сиатъл, Вашингтон и Лас Вегас, Невада.

Президент на „ BgFace ” e сполучливият и почитан юрист от столицата на Калифорния, Сакраменто Огнян Гаврилов, а вицепрезидент - почетният консул на България в Сиатъл - Елка Русков.

Красивата статуетка на премиите е отдадена на българската писменост и съставлява същинско произведение на изкуството, направено от изтъкнатия худжник, ваятел и аниматор Бронислав Ликоманов. Статуетката е изключително значима за българската диаспора на Западния бряг на Съединени американски щати, тъй като през идната година Бронислав Ликоманов ще я трансформира в монумент на кирилицата, който българската диаспора мощно желае да сложи в Лос Анджелис.

Този облик, материализиран в монумент и статуетка, ще се трансформира в нравствен знак на българите от Западния бряг на Съединени американски щати, а българските деца ще има къде да означават един от най-светлите национални празници на България- 24-ти май, Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

Освен премиите и паметника, един от идващите знакови планове на фондацията е провеждането на фестивал на българското кино в Холивуд.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР