Холивудски актьори и студия постигнаха предварителна сделка в сряда за

...
Холивудски актьори и студия постигнаха предварителна сделка в сряда за
Коментари Харесай

Холивудски актьори се споразумяха със студията за прекратяване на стачката

Холивудски артисти и студия реализираха предварителна договорка в сряда за преустановяване на траялата месеци стачка, която осакати развлекателната промишленост, забави стотици известни излъчвания и филми и коства милиарди на стопанската система на Съединени американски щати.

Гилдията на екранните артисти (SAG-AFTRA) анулира своята 118-дневна стачка от среднощ (08:00 GMT четвъртък), откакто най-сетне реализира съглашение с компании като Disney и Netflix за нов контракт, включващ по-високо възнаграждение и отбрана против потребление на изкуствен интелект.

Съобщението проправя пътя на актьорите да се върнат към снимачните площадки, завършек на пикетите отвън студиата и връщане на работа за хиляди други работни места, свързани с развлекателната промишленост.

„ С единомислещо гласоподаване това следобяд телевизионният/театралният комитет на SAG-AFTRA утвърди условно съглашение... слагащо завършек на 118-дневната стачка “, сподели говорителка в изказване за AFP.

Сделката към момента би трябвало да бъде утвърдена от борда на синдиката, и членове. Този развой може да отнеме седмици, само че се чака съглашението да премине.

Разговорите сред двете страни се организираха съвсем всеки ден през последните две седмици, като изпълнителните шефове на студия, в това число Disney, Netflix, Warner и Universal, постоянно участваха персонално, с повишаването на шума за договорка.

Като се има поради продължителността на стачката, студията към този момент са изправени пред зеещи дупки в графиците си за издаване за идната година и по-късно, до момента в който доста безработни артисти се борят да свързват двата края, принудени да си намерят втора работа или да се откажат изцяло от бизнеса.

„ Честно съглашение “  

SAG-AFTRA съставлява към 160 000 реализатори.

Докато елитните звезди на Холивуд печелят милиони, доста по-малко известни артисти споделиха, че през последните години е станало съвсем невероятно да се изкарва порядъчен живот, защото дългогодишните структури на възнаграждение не съумяха да се оправят с инфлацията и измененията в промишлеността.

Когато SAG-AFTRA напуснаха в средата на юли, холивудските писатели също стачкуваха, макар че от този момент са разрешили личния си спор за договорите.

Това беше първият път, когато двата профсъюза се насочиха към колоните по едно и също време от 1960 година когато артистът (и предстоящ президент на САЩ) Роналд Рейгън управлява митингите.

Икономистите правят оценка общата цена на холивудския застой в цялата промишленост на най-малко 6 милиарда $, основно от изгубени заплати.

Студия, които към този момент забавиха издаването от огромни филми като „ Дюн: Част втора “ и идната част от „ Мисията невъзможна “, в този момент ще се борят да рестартират продукцията на хитови излъчвания като „ Странни неща “ в точния момент за идната година.

Предвид голямото закъснение от продукции, които чакат да бъдат обновени, артисти и звукови подиуми се чака да бъдат доста търсени през идващите месеци, създавайки спомагателни усложнения за промишлеността.

Кметът на Лос Анджелис Карън Бас приветства постигнатото „ заслужено съглашение “, отбелязвайки, че стачките „ подейства на милиони в Лос Анджелис и в цялата страна. “

„ Сега би трябвало да разчитаме на локалното произвеждане, с цел да подсигуряваме, че нашата развлекателна промишленост се възвръща по-силно от всеки път и стопанската система ни може да се изправи на крайници “, тя се споделя в изказване.

Остатъци и неестествен интелект 

При разрешаването на опълчването на актьорите и двете страни направиха компромис с минималното възнаграждение, като се споразумяха с нарастване от предходния контракт от към 8 %.

Това е по-малко, в сравнение с актьорите в началото желаеха, само че по-високо от постигнатото от сценаристите и най-голямото нарастване от десетилетия.

В последна сметка беше контрактувана и усъвършенствана конструкция на бонусите за присъединяване в хитови излъчвания или филми.

Растежът на стрийминг платформите, които нормално заплащат минимални „ останки “, когато хитовото шоу се гледа наново, имаше съществено ерозирали приходи на актьорите.

ИИ се оказа съществена спънка в последния сектор от договарянията, като диалозите постоянно се борят да бъдат в крайник с бързия прогрес на технологиите.

Актьорите се опасяват, че изкуственият разсъдък може да бъде употребен за клониране на техните гласове и прилики, и желаеха по-строги правила по отношение на обезщетенията и единодушието, което студията трябваше да получат, в сравнение с фирмите бяха подготвени да дадат.

(AFP)


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР