Холивудската звезда Леонардо ди Каприо се оказа въвлечен във финансова

...
Холивудската звезда Леонардо ди Каприо се оказа въвлечен във финансова
Коментари Харесай

Въвлякоха Леонардо ди Каприо в крупна финансова измама

Холивудската звезда Леонардо ди Каприо се оказа замесен във финансова машинация поради дарове получени от лица включени в следствие на ФБР, оповестява Artprice, представен Българска национална телевизия.

Страстта на артиста към творбите на изкуството е известна, нерядко той е забелязван на аукциони, а събраната от него сбирка е забележителна. Леонардо Ди Каприо е предложил да съобщи на ФБР колаж на Жан Мишел Баския на стойност 9 милиона $ и платно на Пабло Пикасо, струващо 3,2 милиона $, които попадат в машинация с премиера на Малайзия и обвързвания с него финансист и колекционер Джо Лоу.

Наскоро американското министерство на правораздаването разгласява нови детайлности за следствието на хипотетичната скица за пране на пари през Малайзия на стойност 4,5 милиарда $, в която се оказа замесен финансистът и колекционер на изкуство Лоу Тек Джо, прочут като Джо Лоу, а в този момент и кинозвездата Леонардо Ди Каприо.

Според новото дело, заведено от прокуратурата на Калифорния, фондът Malaysia Development Berhard, учреден от премиера на Малайзия през 2009 година, е харчил средства от бюджета за първокласни артикули за персонално прилагане от самия него, като измежду тях са творби на изкуството, частни самолети, недвижими парцели по целия свят и други първокласни артикули (например 23 бутилки шампанско Cristal на 23-тия рожден ден на актрисата Линдзи Лоън).

Фактът, че нелегално присвоените пари са употребявани за финансиране на снимането на кино лентата „ Вълкът от Уолстрийт " е бил прочут по-рано. От новия иск излиза наяве, че подарените картини на Ди Каприо „ Натюрморт с глава на бик " на Пабло Пикасо и „ Червен човек едно " на Жан Мишел Баския са добити с тези пари. И двете творби са били купени в изложба Helly Nahmad от финансовата корпорация Tanore, която се счита, че принадлежи на Джо Лоу и е получавала средства от Malaysia Development Berhard.

В материалите по делото се акцентира, че тази корпорация е водила дейна активност по закупуване от нюйоркски аукциони от 2013 година насам. Ищецът твърди, че Tanore е придобила 5 творби на изкуството на обща стойност 58,4 милиона $ - както се вижда от фактурите, да вземем за пример на благотворителни търгове проведени от Ди Каприо на 13 май 2013 година. На вечерните търгове за следвоенно и модерно изкуство на Кристис на 15 май 2013 година Tanore купува „ Прашни глави " на Жан Мишел Баскиа за 48,9 милиона $ (по това време рекордна цена за творба на художника), „ Без име - изравен мобил " на Александър Калдер за 5,4 милиона $, а също и „ Морски шах " за 3 милиона $.

Още през предходната година Лео Ди Каприо разбра, че към Джо Лоу са предявени обвинявания. Тогава той се обърна към министерството на правораздаването, а в този момент е подготвен да се откаже и от картините, които са материални доказателства.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР