Холерата е убила повече от 2 300 души и е

...
Холерата е убила повече от 2 300 души и е
Коментари Харесай

Над 2 300 починали от холера в Нигерия в най-тежката епидемия от години

Холерата е умъртвила повече от 2 300 души и е заразила още хиляди, най-вече деца, в Нигерия от началото на годината . Това разгласи почитан здравен чиновник, като това е най-тежката зараза в страната от години , оповестява " Франс прес ".

Най-многолюдната страна в Африка страда от висок % заболявания, пренасяни посредством водата, вследствие на разрушена инфраструктура и незадоволителни вложения .

" Към 5 септември 2021 година са докладвани общо 69 925 случая, в това число 2 323 смъртни случая ", посочи шефът на пресслужбата на Нигерийския център за надзор на болесттите Яхя Дису.
 Холера умъртви 55 души в Мозамбик
Холера умъртви 55 души в Мозамбик

Регистрирани са близо 5000 случая на холера

Източници от здравния бранш са отбелязали, че тазгодишната зараза, с по-висок % на смъртност спрямо предходните четири години, е влошена от целта, даден на епидемията от ковид . С COVID-19 са инфектирани повече от 200 000 души в Нигерия, от които са умряли 2 655 души от февруари 2020 година насам.

Дису сподели, че случаите са докладвани в 25 от 36-те нигерийски щата и столицата Абуджа.

Децата на възраст сред 5 и 14 години са били най-засегнати , добави той и посочи, че в 19-те северни щата са 98 % от инфектираните.

" Три северни щата - Баучи, Кано и Джигава - съставляват 52 % от случаите ", добави той.
 175 жертви и 10 000 заболели от холера в Нигерия
175 жертви и 10 000 заболели от холера в Нигерия

Само за няколко месеца заболяването се популяризира бързо

Дису уточни, че тежките наводнения, неприятните санитарни условия и климатичните промени биха могли да са предизвикали скока в огнищата от холера в страната тази година.

Нигерия по-рано е имала огромни епидемии от холера, в това число през 1991, 2010, 2014 и 2017 година

Епидемиологичните модели на актуалната зараза обаче могат да заплашат да надминат броя на жертвите от предходните епидемии .

Все отново Дису увери, че наклонността наподобява залязваща.

" Наблюдавано е 58% понижение на броя на новите случаи през обсъжданата седмица (1 667 души) спрямо миналата седмица (3 992 души) ", уточни той.
 Стотици жертви и хиляди заболели от холера в Нигерия
Стотици жертви и хиляди заболели от холера в Нигерия

Само за две седмици по данни на Организация на обединените нации

Той разясни, че здравни служащи и медикаменти са били изпратени в засегнатите региони, до момента в който публичните акции за повишение на чувствителността по отношение на канализацията и персоналната хигиена са били засилени.

Холерата е пренасяна посредством вода бактериална зараза, която визира чревния тракт и се характеризира с повръщане, воднисти изпражнения, дехидратация и отмалялост.

Тя може да се предава от мухи, когато влизат в контакт с храната, и може да бъде съдбовна, в случай че не се лекува в точния момент .
 Случаите на холера в Йемен стигнаха 1 милион
Случаите на холера в Йемен стигнаха 1 милион

Повече от 80% от популацията е без храна, гориво, чиста вода и достъп до опазване на здравето

Агенцията на Организация на обединените нации за децата УНИЦЕФ се тормози, че децата са най-тежко наранени от огнището.

" Има възходяща паника за милиони деца в Нигерия, наранени от неотдавнашната зараза от холера в страната, която е избрана като една от най-тежките, регистрирани до момента ", акцентира представителят на УНИЦЕФ в Нигерия Оумар Думбуя в изказване.

УНИЦЕФ дава поддръжка посредством вода, канализация и хигиена, както и интервенции за смяна във връзка с здравето и държанието, с цел да поддържа държавното управление на Нигерия с епидемията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР