Холера и други заразни болести заплашват засегнатите от земетресенията райони

...
Холера и други заразни болести заплашват засегнатите от земетресенията райони
Коментари Харесай

Холера и други зарази заплашват оцелелите от трусовете в Турция

Холера и други заразни заболявания заплашват засегнатите от земетресенията региони в Турция, в случай че не бъдат взети незабавни санитарни ограничения, предизвестяват лекари в страната, представени от " Хюриет дейли нюз " и Българска телеграфна агенция.

Десетки хиляди хора изгубиха живота си при земетресенията в Южна Турция предишния месец, а доста други бяха ранени и признати в лечебни заведения за лекуване.

Проф. доктор Ейлем Улаш Саз, член на катедрата по педиатрия в Егейския университет, е отишъл като доброволец в зоната на земетресението дружно с доста свои сътрудници, с цел да окаже здравна помощ на потърпевшите. Педиатрите са обслужили близо 2000 деца, някои от които са били избавени от руините.

Саз уточни, че при лекуваните деца най-често срещани са били инфекциите на червата и дихателните пътища.

Лекарят предизвести, че в региона се следят доста проблеми, дължащи се на неприятната хигиена, неналичието на тоалетни и подобаващи санитарни условия и дефицита на вода. По думите на специалистите, в случай че не бъдат взети превантивни ограничения, свързани с хигиената, в зоната на земетресенията може да се появят редица заразни заболявания - от холера до невиждани преди чревни инфекции.

Над 45 хиляди души починаха под руините от двете трусове на 6 февруари с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер и епицентър в окръг Кахраманмараш. Повече от 1,97 милиона жители са се изселили от региона на трусовете.

Междувременно над 110 000 души са подали молби към градските управляващи в Истанбул за тестване на жилищата им за сигурност при трусове, заяви кметът на града Екрем Имамоглу.

Според учените Истанбул, който публично има 16 милиона поданици, е застрашен от земетресение с магнитуд над 7 в околните години.

Епицентърът на предстоящото земетресение се намира на към 15 километра от града в Мраморно море. Сеизмологичната обсерватория Кандилли съобщи, че вероятността за земетресение с магнитуд 7,4 до 2030 година е 60 %.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР