Холандският социалист Франс Тимерманс има сериозни шансове да е следващият

...
Холандският социалист Франс Тимерманс има сериозни шансове да е следващият
Коментари Харесай

Важна новина за новия шеф на Европейската комисия

Холандският социалист Франс Тимерманс има съществени шансове да е идващият ръководител на Европейската комисия, след сделка сред Германия и Франция, реализирана на срещата на Г 20 в Осака, съобщи Ройтерс часове преди началото на срещата на европейските водачи, планувана за 18 ч. (местно време) в Брюксел.

Часове по-рано ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск е предложил председателският пост на Европейската комисия да се даде на левоцентристкия политически блок, а Европейската национална партия (ЕНП) да получи ръководител на Европейския парламент (ЕП) и висш представител на Европейски Съюз за външната политика. Туск, който ще управлява изключителното съвещание на Европейския съвет, на което ще бъдат разпределени водещите постове в Европейски Съюз, се е срещнал с ръководителите на другите групи в Екологичен потенциал.

Той е предложил още центристкият алианс, който включва и партията на френския президент Еманюел Макрон, да получи председателския пост на Европейския съвет, споделя немският консултант в Екологичен потенциал Тобиас Тойшер, представен от Ройтрес. Други източници обаче настояват, че ръководителят на Европейския съвет ще бъде излъчен от ЕНП.

Според евродепутати Туск е загатнал имена, в това число и име на социалдемократ за ръководител на Европейска комисия, съобщи ДПА. Не са коментирани и кандидатури за началник на Европейската централна банка.

Това значи, че германецът Манфред Вебер, който беше водещ претендент на десноцентристите за ръководител на Европейска комисия, няма да получи поста, макар че ЕНПнай-много места в Екологичен потенциал на евровота през май, отбелязва ДПА.

Един от очертаващите се взаимни отстъпки е Вебер да оглави Екологичен потенциал, а водещият претендент на социалистите - холандецът Франс Тимерманс, който е мощно подкрепян от Франция и Испания, да поеме Европейската комисия, съобщи Ройтерс.

Германският канцлер Аеркел съобщи преди ден в коридорите на Г-20 в Осака, че Манфред Вебер и Франс Тимерманс са " изрично " част от решението в дебата за лидерския пост. В конкуренцията също по този начин е и Маргрете Вестагер от демократичния алианс.

" Става ясно, че концепцията с водещия претендент играе по-значима роля, в сравнение с някои споделиха след последния Европейски съвет ", сподели Меркел, имайки поради срещата на върха отпреди седмица.

Кандидатурата на Тимерманс, който беше зам.-председател на Европейска комисия, обаче среща отпор от Унгария и Полша, които той остро подлага на критика за авторитаризъм, интервенция в правосъдната власт и прочие

Преди вечерята, на която Европейският съвет ще търси решение за постовете, водачите на четирите страни от Вишеградската група – Унгария, Полша, Чехия и Словакия – имат среща с Меркел, а по-късно и с френския президент Еманюел Макрон, заяви " Политико ".

Очакванията са Чехия и Словакия да са по-склонни на компромис за кандидатурата на Тимерманс.

Позовавайки се на дипломатически и политически източници, " Политико " отбелязва, че се разисква вид, съгласно който някогашният зам.-председател на Европейска комисия Кристалина Георгиева да стане висш представител на Европейски Съюз за външната политика (от квотата на ЕНП), като по този начин Европейски Съюз ще има жена на един от управителните постове. За ръководител на Европейския съвет пък се спряга и името на някогашния белгийски министър председател Шарл Мишел, който е либерал.

Освен Кристалина Георгиева, която в този момент е основен изпълнителен шеф на Световната банка, другите женски кандидатури за топ постове в Европейски Съюз, са на датчанката Маргрете Вестагер и искапнската министърка на стопанската система Надя Калвино.

Освен работната вечеря на европейските водачи в неделя, за всеки случай е планувана и закуска в понеделник сутринта.

Това е третият им опит да разпределят петте висши постове в Европейски Съюз и да дефинират политиките, които ще повлияят на живота на към 500 милиона европейци.

До момента Германия и Франция не можеха да реализират единодушие освен за съответните претенденти за постовете, само че и по какви правила да бъдат излъчени. Във вторник обаче изтича срокът за избор на началник на Европарламента и водачите на Европейски Съюз би трябвало в незабавен порядък да решат проблем, който в различен случай би лишил месеци, разясняват дипломати

Първоначалният проект беше водещият претендент на ЕНП Манфред Вебер да оглави Европейската комисия, защото ЕНП завоюва най-вече гласове на евроизборите през май.

Френският президент Макрон обаче отхвърли метода с водещите претенденти, който се поддържа от немския канцлер Ангела Меркел,

Маргрете Вестагер, която е еврокомисар по конкуренцията, бе излъчена за водещ претендент налибералите.

За вложителите и финансовите пазари най-съществен е изборът на ръководител на Европейската централна банка, която дефинира лихвените нива в еврозоната. За поста може да бъде избран Франсоа Вилеройде Гало, шеф на Френскатацентрална банка и член на ЕЦБ, твърди посланик, съгласно който другата допустима кандидатура е на Ерки Лииканен, някогашен ръководител на Финландската централна банка.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР