Холандският премиер Марк Рюте призова Берлин и Париж да не

...
Холандският премиер Марк Рюте призова Берлин и Париж да не
Коментари Харесай

Холандия призова Макрон и Меркел да не налагат диктат на страните членки

Холандският министър председател Марк Рюте прикани Берлин и Париж да не се пробват да постановат амбициозните си проекти за реформиране на Европейски Съюз срещу волята на останалите страни членки, осведоми Агенция Франс Прес.

Рюте, който има вяра, че по-дълбоката интеграция не е отговор на проблемите на съюза, сподели пред списание " Шпигел ", че страните не би трябвало единствено да се " съгласяват " с френско-германските оферти за реформиране на Европейски Съюз и съответно еврозоната.

Предупреждението е отправено часове преди немският канцлер Ангела Меркел да дойде в Париж за диалози с френския водач Еманюел Макрон.

" Ние желаеме свободно придвижване в Европейски Съюз, несъмнено, че немското държавно управление може да се срещне с френското държавно управление без да сме там ", означи Рюте в изявление за списанието.

" Но това не значи, че ние и останалите страни членки сме съгласни с всичко контрактувано сред германците и французите. Не би трябвало да се съгласяваме на всичко ", посочи той.

Макрон приканва за огромна промяна на Европейски Съюз, в това число задълбочаване на съдействието в еврозоната в отговор на надигащия се популизъм на континента. Докато Меркел внимателно приветства концепциите, Рюте изрично се афишира срещу доста от настояванията на Макрон, в това число общ финансов министър на еврозоната и общ бюджет.

" Вярвам, че преди всичко всяка страна в Европейски Съюз има отговорност да се приготви сама при рецесии. Стабилни финанси са най-хубавата защитна мярка ", счита Рюте.

Той също по този начин се разгласи срещу увеличение на парите за запълване на бюджета на Европейски Съюз след 2020 година поради Брекзит.

Германия няма срещу да се усилят внасяните в евробюджета средства.

Рюте обаче не е самичък в рецензията си. Финансовите министри на Дания, Естония, Финландия, Ирландия, Литва, Латвия, Швеция и Холандия излязоха със взаимно известие през предходната седмица, с което приканват за " структурни промени " за икономическа непоклатимост на съюза.

Междувременно финансовият министър на Франция Бруно льо Мер съобщи, представен от " Ройтерс ", че Париж и Берлин са се съгласили да показват пътна карта за реформиране на еврозоната преди срещата на върха на Европейски Съюз през юни.

Той разясни, че двете страни ще възобновят работата върху транспонирането на разпоредбите им за калкулиране на корпоративните налози. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР