Холандският премиер Марк Рюте представи визията си за Европа след

...
Холандският премиер Марк Рюте представи визията си за Европа след
Коментари Харесай

Няма да увеличим вноската в бюджета на ЕС след Брекзит, обяви Рюте

Холандският министър председател Марк Рюте показа визията си за Европа след Брекзит, като съобщи, че задълбочаването на интеграцията не е неизбежно, бюджетът на Европейския съюз би трябвало да се свие, а заплащанията за по-бедните страни би трябвало да бъдат непрекъснато свързани с стопански промени, съобщи " Ройтерс ".

В тирада в Берлин, в която той показа Холандия като скептична към задълбочаването на европейската интеграция, само че подкрепяща по-доброто използване на съществуващите съглашения, Рюте нарисува един Европейски Съюз, в който " Брюксел служи на страните членки, а не противоположното ".

Той също по този начин прикани да се сътвори механизъм за преструктуриране на задълженията на страните, които изпитват фискални усложнения, тъй че частните вложители, а не данъкоплатците, да заплащат сметката, в случай че вложителите " нямат шанс ".

През последните седмици се заприказва за нуждата от увеличение на вноските на страните членки в общностния бюджет. Темата бе сложена от институциите на Европейски Съюз около напускането на Англия и обрисувалия се годишен дефицит от 10 милиарда евро.

Засега страните са разграничени. В началото на февруари се появи информация, че България и още седем страни - членки на Европейски Съюз, от източната част на континента са се съгласили да усилят вноските си в многогодишния бюджет на съюза до 1.1% след напускането на Англия. По-късно обаче българското Министерство на финансите отхвърли информацията.Австрия към този момент се разгласи срещу предлагането и настоя за орязване на някои стратегии, най-много заплащания за страни от Източна Европа. Лидерите на балтийските страни пък поддържаха концепцията да заплащат повече за бюджета на блока след 2020 година, с цел да запълнят дупката. Очаква се Европейската комисия да направи публично предложение за многогодишната финансова рамка през май.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР