Холандският министър на външните работи подаде оставка,  ден след като

Холандският министър на външните работи подаде оставка,  ден след като ...

Международен скандал! Хвръкна министерска глава заради лъжа за Путин.


Холандският министър на външните работи подаде оставка,  ден след като призна, че е излъгал, че е присъствал на среща, организирана от руския президент Владимир Путин преди повече от десетилетие.

Халбе Зилстра обяви оставката си в началото на дебат във вторник, на който се очакваше да бъде обвинен от опозиционните депутати за лъжата.
Зейлстра е под прицел заради лъжа, че е присъствал на среща с президента на Русия Владимир Путин в извънстоличната му резиденция през 2006 г. На партийна конференция през 2016 г. политикът от Народната партия за свобода и демокрация заяви, че е присъствал на среща през 2006 г., на която руският президент е изложил планове за разширяване на границите и създаване на "Велика Русия", която ще включва Беларус, Украйна, държавите от Прибалтика и Казахстан.

Зейлстра, който по това време е бил служител на петролната компания "Шел", е пътувал до Русия с изпълнителния директор на компанията Йерун ван дер Веер.

На партийния форум колегите на Зейлстра изразили съмнение, че той се е срещал с Путин. Министърът призна, че действително не е бил в залата, но е получил информацията от източник. Зейлстра допълва, че е искал да каже историята, защото смята, че е от "геополитическа важност" и я е представил като своя, за да "защити" източника. Той призна, че решението му "не е било умен ход".

"Трябваше да го направя по различен начин", коментира холандският външен министър.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес се разбра, че нещо става с Путин, а срещите с него се провалят. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: blitz.bg