Холандският Дядо Коледа - Синтерклас, пристигна днес в страната за

...
Холандският Дядо Коледа - Синтерклас, пристигна днес в страната за
Коментари Харесай

Дядо Коледа пак раздели Холандия заради помощника си Черния Пит

Холандският Дядо Коледа - Синтерклас, дойде през днешния ден в страната за обичайното детско празненство, което за следващ път се трансформира в мотив за борби сред последователи и съперници на неговия асистент, Черния Пит, оповестяват Асошиейтед прес и Ройтерс.

През последните години митингите в поддръжка и срещу Черния Пит се трансфораха в самобитна традиция.

Помощникът на холандския Дядо Коледа постоянно се играе от бели хора с черен грим. Привържениците му го одобряват като обичаен детски персонаж, а критиците му го считат за расистки стандарт.

Пристигането на Синтерклас в град Апелдорн в Централна Холандия, излъчено по националната телевизия, мина под засилена защита поради плануваните митинги. Появата на артиста, играещ Дядо Коледа, беше приветствана от хиляди деца и техните родители. Помощниците на Синтерклас раздаваха бонбони и поздравяваха присъстващите с "дай пет ".

За първи път по време на формалното идване нямаше сътрудници Черен Пит с напълно черни лица. Вместо това лицата им бяха намазани по този начин, че да пресъздават резултата от сажди, полепнали по тях, до момента в който се спускат в комините, с цел да доставят дарове на децата. "Саждите " варираха от светли до тъмни тонове.



Холандски медии оповестяват, че водачът за страната на антиимигрантското придвижване PEGIDA, облечен с костюм на Черен Пит и с начернено лице, е арестуван от чиновници на реда в Апелдорн.

От полицията оповестиха в Туитър, че редица хора са арестувани поради отвод да отидат тук-там, избрани за стачкуващи.

На няколко места в страната се чакаха митинги на последователи и съперници на Черния Пит.

Някои холандски градове, измежду които столицата Амстердам и Ротердам, са спрели да употребяват черен грим в обичайните паради и са почнали да прибягват до "сажди ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР