Холандски съвет за правата на човека постанови, че забраната към

...
Холандски съвет за правата на човека постанови, че забраната към
Коментари Харесай

Отчетоха дискриминация в забраната за мюсюлманска забрадки в холандската полиция

Холандски съвет за правата на индивида постанови , че възбраната към мюсюлманка служител на реда да носи кърпа с униформата си е дискриминация , защото служителката имала стеснен контакт с обществеността, оповестява Daily Sabah.

Забраната за забрадки произтича от холандския закон, забраняващ на офицери да носят забележими религиозни знак и, като показва, че униформите би трябвало да бъдат " неутрални ".

След като полицайката от Ротердам Сара Изат подава тъжба през май, Холандският институт за правата на индивида се произнася по делото и го смята за дискриминационен акт. Изат разяснява, че възбраната е затруднила напредъка ѝ в кариерата . Когато Изат избира да носи забрадката, тя може да отиде на работа единствено с елементарни облекла, до момента в който нейните сътрудници немюсюлмани носят униформи.

В решението Институтът оповестява, че длъжността на Изат е административен чиновник и е лимитирана от взаимоотношение с обществеността, а по-голямата част от нейната работа е по телефона, възбраната за забрадката е неоправдана. Институцията също по този начин отхвърля иск от страна на националната полиция, че носенето на забрадки може да заплаши Изат.

 Партиите срещу предложение за мюсюлмански забрадки в полицията на Амстердам
Партиите срещу предложение за мюсюлмански забрадки в полицията на Амстердам

Най-малко шест огромни политически партии са срещу проекта

От 2002 година насам Холандският институт за правата на индивида, самостоятелен контролен орган, работи за обяснение, наблюдаване и отбрана на правата на индивида посредством практики, политика и законодателство. Неговите решения не са наложителни, което значи, че полицията ще би трябвало да реши дали ще съблюдава рекомендацията.

Решението се отнася единствено до делото на Изат и не планува по-широко пояснение на възбраната за религиозни знаци или носенето на забрадки. " Би ни харесало, в случай че Комисията направи решението си малко по-широко, само че сме задоволени от това решение ", разяснява юристът на Изат, Бетул Йозатеш пред " Ал Джазира ".

" Надявам се това да стимулира полицията да огледа и да промени кодекса си на държание , който в този момент не разрешава на хората да носят кърпа. Тя е повече от способна да си прави работата до момента в който носи кърпа, по тази причина усещаме, че тя може да носи и униформа до момента в който прави работата си както вършат и нейните сътрудници ", добавя Йозатеш.

In dit interview vertel ik waarom ik opkom voor het recht om een hoofddoek én uniform te dragen: https://t.co/VW8ZJftfPQ
— Sara Iza (@SarahIzat) 9 ноември 2017 година

Изат отговори на решението в Туитър, като написа: " Ние спечелихме! Комисията удостовери, че имам право да нося униформа и кърпа, което значи всичко и тази победа принадлежи на всички ни! "

Холандската полиция съобщи, че ще прегледа решението: " Полицията желае да бъде неутрална организация, по тази причина вземаме на съществено решение на Комисията. Неутралността ще остане главен аспект на полицейската работа ".

Няколко холандски политици осъдиха решението като засегнатост за неутралитета на полицията и отделянето на църквата и страната. Член на партията VVD Арно Рът разяснява, че забрадката подкопава неутралността на униформата, тъкмо както са политическите лозунги или футболните шалове. Десният политик Геерт Вилдерс назова решението " полуда ", като още веднъж прикани за цялостна възбрана на забрадките.

 Да спасим Европа - да, само че коя Европа?
Да спасим Европа - да, само че коя Европа?

Европейският съюз страда от либерален недостиг, който визира неговата легитимност, написа проф. Дитер Грим

Полицията се придържаше към своята политика на индиферентност, само че ръководителят на полицията показва, че дебатът за забрадките и разрешението им, би могло да помогне на нужното многообразие в силите на реда.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР