Холандската столица Амстердам е един от най-посещаваните градове в Европа

...
Холандската столица Амстердам е един от най-посещаваните градове в Европа
Коментари Харесай

Европейската столица с лоша слава

Холандската столица Амстердам е един от най-посещаваните градове в Европа с население от 800 хиляди души, което посреща до 20 млн. туристи годишно. Но макар своите музеи от международна класа, необикновено красиви зелени площи и спокойни водни пътища, Амстердам си завоюва и непристойна известност на най-либералната празненство столица в Европа – и в този момент градът се пробва да почисти имиджа си, написа BBC.

Прилага се нова поредност от ограничения за „ поддържане на качеството на живот в Амстердам “, като в същото време се „ работи за попречване на туризма, който предизвиква вреди “. Градският съвет забрани круизните кораби от центъра на града през юли, с цел да предотврати свръхтуризма в най-популярните региони. През май съветът забрани пушенето на канабис в квартала на алените фенери. А през месец март започва цифровата акция за „ Стой настрани “ - ориентирана към мъже на възраст от 18 до 35 години в Обединеното кралство - която се пробва да ограничи посетителите, идващи за опиати, алкохол и разврат.

Посетителите са добре пристигнали, само че не и в случай че се държат неприятно и предизвикват неудобства “, сподели заместник-кметът Софян Мбарки в изказване.

На доста локални поданици също им е писнало от разрушителни туристи и безкрайни тълпи. Разбира се, холандската столица постоянно е била доста повече от просто място за разформироване. Ето по какъв начин да изпитате най-хубавото от Амстердам посредством изобретателни и устойчиви действия, които са от изгода както за посетителите, по този начин и за жителите на града.
Кафяви барчета
Според локалните поданици, да се насладите на бира в bruin cafe (кафяв бар) с borrels (малки алкохолни напитки) и borrelhapjes (пържени закуски), е едно от най-автентичните прекарвания в Амстердам. Тези исторически заведения за пиянство – като Café de Druif, което обслужва локалните от към 400 години – оферират уютно, обичайно чувство. Името „ кафяв бар “ се отнася до общия за всяка механа интериор от кафяви панели, а в града даже има възходящо придвижване за отбрана на техния типичен фон.

Въпреки появяването на по-модерни питейни заведения и заведения за хранене, локалната жителка на Амстердам Миа Бекедам споделя, че кафявите питейни заведения в никакъв случай няма да излязат от мода, тъй като постоянно „ остават истински “.

Мисля, че това е необикновено красиво място в Амстердам, без да се постанова да чакаш на дълги опашки “, добави тя.

Бекедам акцентира, че да бъдеш заобиколен от жива история в кафявите питейни заведения, кара всеки да се усеща като вкъщи си, без значение дали е постоянен клиент, или новопостъпил.

„ Можете да намерите всяко парче от личността на амстердамеца там “, сподели тя.

Освен Café Hesp, в оживения квартал Oost на Амстердам, другият й обичан кафяв бар е Café Krom.

Поддържат го обичайно – няма музика, личният състав зад бара към момента е с бели ризи – това е хубаво и малко необичайно място за пиянство на бира “, добави Бекедам.
Велосипедни обиколки 
Холандия – и по-специално Амстердам – е една от най-подходящите за велосипедисти дестинации в света. Градът разполага с почти 400 км велосипедни алеи и занапред ще се усилват, защото болшинството от хората карат колело до и от учебно заведение, или работа. Карането на велосипед е освен превъзходен метод да станете дейни, само че и резистентен метод да видите града.

Стефан ван дер Меер е притежател на Mike`s Bike Tours и споделя, че обича да води посетителите да карат велосипед по непознати направления, които ги изненадват с другата страна на Амстердам. Едно от обичаните му пътувания е до кея NDSM в Amsterdam Noord – квартал, който в миналото е бил корабостроителница, а в този момент гъмжи от улично изкуство, актьори, пазари навън и локални търговци.

„ Това е доста изобретателен, друг регион от хубав център на Амстердам “, сподели Ван дер Меер, който живее в Амстердам от 16 години.

Очаквам с неспокойствие да работим дружно с държавното управление, с цел да забележим дали можем да разпръснем хората малко повече… с цел да покажем и други елементи на Холандия “, съобщи той, макар че е със смесени усеща по отношение на новите туристически политики на града.

Има и редица велосипедни градове покрай Амстердам, които Ван дер Меер предлага да посетите, в това число родния му град Гауда и Утрехт. 
Музеи и галерии
Амстердам е прочут с многото музеи и галерии от международна класа. Но макар че хората могат да резервират своите билети за известната къща на Ане Франк или Rijksmuseum месеци авансово, градът е дом и на доста по-малко пренаселени места. Museum Van Loon е едно такова място – непокътната къща на канала от 17-ти век, която включва галерия на модерно изкуство.

За разлика от някои от най-големите музеи в Амстердам, Museum Van Loon предлага „ доста интимно, доста персонално преживяване ", съгласно Гижс Шунселаар, шеф на музея.

„ Посетителите са прелестно сюрпризирани от уютната домашна атмосфера, до момента в който преглеждат историческите стаи и градини на къщата “, сподели той.

По думите му обиколката на многото необикновени атракции на Амстердам, дава късмет на посетителите да забавят темпото и да се допрян до културата.

Туризмът има своите плюсове и минуси, само че явно желаеме да приветстваме допустимо най-вече туристи в музея, с цел да се насладят на сбирката и това, което предлагаме. Всичко опира до намирането на верния баланс “, добави Шунселаар.

„ Много други прелестни музеи се намират в Амстердам, като OSCAM, Еврейският музей, Museum Van Loon и Museum Het Schip. Всеки от тях демонстрира друга част от историята на Амстердам “, съобщи Кели Шенк, пресаташе в Rijkmuseum.

Има още повече галерии за разглеждане, когато вършиме еднодневни екскурзии в Амстердам. Шенк предлага музея Крьолер-Мюлер в Отерло, който има една от най-големите сбирки на Ван Гог в света, както и фантастична градина със статуи. В допълнение, Boijmans van Beuningen Depot в Ротердам е първото общественодостъпно оборудване за предпазване на творби на изкуството, с удивителна панорама от покрива.
Паркове, пикници и gezellig
С повече от 30 парка и градини в целия град, зелените площи са лесни за намиране в Амстердам. Amsterdamse Bos (Амстердамската гора) е най-голямата зона за отдих в града – повече от три пъти по-голяма от централния парк на Манхатън. Посетителите могат да наемат колела или канута, да доведат деца на детските площадки, да прегледат фермата за кози, или да се возят в трамвая. Има и открит спектакъл с цялостен график от летни представления.

Според Пиетер Хааснот - управител на публичните медии на Амстердамската гора - гората значително е фокусирана върху отбраната и запазването на локалните екосистеми и биоразнообразието. Горският личен състав балансира опазването на природата с ангажираността на общността, в това число разширяваща се система за доброволци. Хааснот се надява туристите да могат да видят и изпитат какъв брой е значимо да си навън в Амстердам. По думите му гората приема 7.5 милиона гости годишно и този брой пораства.

Самият размер на Амстердамската гора я прави идеална опция на известните туристически зелени площи като Vondelpark. Има по нещо за всеки, от спортни стадиони до места за пикник, и елементарно предизвиква gezellig (бел. ред – холандска дума, която постоянно се употребява за изложение на обществена и спокойна ситуация), значима част от холандския метод на живот. Централно за gezellig е чувството за уютно тържество, тъй че опаковайте одеяло, донесете закуски и се обадете на другари (или създайте нови).

Тъй като Амстердам се отдалечава от репутацията си на „ Тук всичко е позволено “, в никакъв случай не е имало по-добро време да преоткриете именитите му кафяви питейни заведения, разпръснатите открити пространства и многото места, които са примамвали за туристите, доста преди този културен център да стане...парти център.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР